{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi japanski premijer traži što prije samit s Kinom

F
27.9.2006. u 11:12
0
0
Novi japanski premijer traži što prije samit s Kinom
0
Novi japanski premijer traži što prije samit s Kinom
Vlada novog japanskog premijera Shinzoa Abea izrazila je u srijedu volju da pokrene "što je moguće prije" bilateralne samite s Kinom i Južnom Korejom.
"Želimo, što je moguće prije, održati samite između Japana i Kine kao i Japana i Južne Koreje i uspostaviti od tih bilateralnih odnosa stabilnost u istočnoj Aziji", izjavio je novi vladin glasnogovornik Yasuhisa Shiozaki.

"Vjerujem da je došlo vrijeme poboljšanja tih odnosa", dodao je Shiozaki.

"Jastreb" Shinzo Abe je u utorak postao najmlađi premijer u zemlji nakon Drugog svjetskog rata, s ambicijom da Japan jače promovira na međunarodnoj sceni, obećavajući pritom i pokretanje blokiranog dijaloga sa susjednim zemljama, posebno s Kinom.

Peking je obavijestio Abea da želi "uložiti sve svoje napore da pokrene odnose prijateljske suradnje i dobrosusjedstva dviju zemalja".

Seul je čestitao novom japanskom premijeru, poželjevši unapređenje bilateralnih odnosa.

Bilateralni samiti su prekinuti u aprilu 2005. na inicijativu Pekinga i Seula, zvanično zbog Koizumijevih posjeta svetištu Yasukuni, visokom duhovnom centru japanskog nacionalizma u Tokiju.

Prema informacijama koje su procurile u japanskoj štampi, visoki japanski dužnosnici bi se mogli sastati sa svojim kineskim i južnokorejskim kolegama u četiri oka, na margini budućeg Foruma za ekonomsku suradnju Azije i Pacifika u Hanoju u novembru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: