Svijet
9

Novi izvještaj o padu aviona TransAsie: Pilot zabunom isključio motor koji je radio

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kad se avion TransAsia Airwaysa u februaru srušio u Tajvanu, čini se da se to dogodilo jer je pilot uočio da je jedan motor otkazao i onda je zabunom isključio i drugi, objavilo je u četvrtak vijeće za sigurnost u zrakoplovstvu podatke o nesreći koja je odnijela 43 života.

Tri minute nakon polijetanja crna kutija zabilježila je pilotove riječi: "Joj, povukao sam krivu ručicu", kaže se u najnovijem izvještaju u vezi s tom nesrećom.

Jedan izvor koji je upućen u tekst izvještaja rekao je za Reuters da je isključen motor koji je radio. Podaci pokazuju da je gotovo novi avion ATR 72-600 usporio i srušio se nedugo nakon gašenja motora.

Izvještaj ne pripisuje krivicu i ne daje preporuke, samo dokaze objašnjava bolje nego što je to učinio preliminarni izvještaj objavljen nekoliko dana nakon nesreće.

Nacrt konačnog izvještaja izaći će u novembru, a u aprilu 2016. očekuje se i konačni izvještaj, objavilo je vijeće uz objašnjenje da će u konačnom izvještaju biti i uzrok nesreće i preporuke za ubuduće.

Avion koji može letjeti i s jednim motorom, prevozio je 58 putnika i članova posade, a prije nego što će pasti u plitku rijeku u Taipeiju, dignutog je nosa krivudao među zgradama i putem krilom zakačio jedan taksi i jedan nadvožnjak. Petnaest osoba je preživjelo nesreću.