Svijet
0

Novi incidenti u Atini između poljoprivrednika i policije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Pireju, velikoj atinskoj luci, došlo je do sukoba između više od hiljadu poljoprivrednika i snaga reda, koje su upotrijebile suzavac da bi rastjerale demonstrante, objavio je policijski izvor.

Incidenti su počeli kada su poljoprivrednike, dok su se spremali da izađu iz luke da demonstriraju centrom glavnog grada protiv suviše niskih cijena njihovih proizvoda, opkolile jake snage reda i vratile ih u luku.

U ponedjeljak je već izbila žestoka svađa između policije i kritskih poljoprivrednika, koji su s Krita stigli s traktorima u jutarnjim satima kako bi demonstrirali pred ministrstvom poljoprivrede u Atini.

U ponedjeljak je nekoliko osoba lakše povrijeđeno, a četiri su uhapšene kad su poljoprivrednici pokušali nasilno probiti policijsku barikadu i primorali policiju da upotrijebi suzavac.

Mobiliziranje kritskih poljoprivrednika spada u okvire poljoprivrednih demonstracija koje potresaju zemlju već dvije sedmice.

Većina barikada traktorima, koje su zaustavile saobraćaj u centralnom i sjevernom dijelu zemlje, otklonjene su prošle sedmice, ali su kretski sindikati i oni sa sjevera zemlje u utorak i dalje ostali mobilizirani.

Glavni grčko-bugarski pogranični punkt Promahonas ostaje i u utorak blokiran traktorima, šesnaesti dan uzastopno.