Svijet
14

Novi hladni rat: NATO razmješta snage na ruskim granicama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
NATO je odlučan da u zemljama svojim članicama u Istočnoj Evropi razmjesti tenkove, borbena vozila i drugo teško naoružanje te određen broj vojnika, objavio je New York Times.

Pentagon ima namjeru da u blizini ruskih granica pošalje oko 5.000 vojnika kako bi NATO bio u stanju odbraniti svoje članice od bilo kakvog napada od strane Rusije.

New York Times citira američke i druge savezničke zvaničnike te navodi da će, ako ovaj prijedlog bude odobren, ovo biti prvi put da NATO razmješta teško naoružanje u svoje članice iz Istočne Evrope koje su nekoć bile članice Sovjetskog saveza.

Prema prijedlogu u Litvaniji bi bilo raspoređeno 150 vojnika uz dovoljno naoružanja, u Latviji i Estoniji oko 750 vojnika, a očekuje se da bi određeni broj vojnika bio razmješten i u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj.

New York Times navodi da ovaj prijedlog mora odobriti ministar odbrane SAD-a Ashton B. Carter kao i Bijela kuća.

"Ovo je vrlo značajan zaokret u politici. Ovo bi našim saveznicima pružilo određenu razinu sigurnosti, iako ništa nije toliko dobro kao trupe stacionirane 24 sata na terenu", smatra James G. Stavridis, penzionisani admiral i bivši glavnokomandujući NATO snaga.

No, stručnjaci smatraju da bi i samo razmještanje tenkova bez osoblja predstavljalo itekako značajnu poruku.

Nakon prošlogodišnje aneksije Krima od strane Rusije, SAD su obećale da će povećavati svoje prisustvo u vojnim bazama u Njemačkoj kao i patroliranje vazdužnim prostorom Istočne Evrope.

"U biti, radi se o politici. To bi bila poruka Rusiji da se približavaju crvenoj liniji", smatra jedan od sagovornika New York Timesa.