Zaoštravanje odnosa
0

Novi glavni savjetnik Xi Jinpinga posjetit će Rusiju usred povećanja tenzija s SAD-om

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će najviši kineski diplomata Vang Ji posjetiti Rusiju što će biti prva njegova posjeta ovoj zemlji od početka rata u Ukrajini.

Wang Ji, koji je prošlog mjeseca imenovan za glavnog savjetnika kineskog lidera Xi Jinpinga, posjetit će Rusiju tokom osmodnevne međunarodne turneje koja počinje u utorak, a koja će također uključivati posjete Francuskoj, Italiji, Mađarskoj i govorni angažman na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji predstojećeg vikenda.

Putovanje u inostranstvo je Wangovo prvo nakon što je napustio funkciju ministra vanjskih poslova i preuzeo svoju novu ulogu. Ovo putovanje bi moglo poslužiti i kao test diplomatske sposobnosti u balansiranju bliskih veza Pekinga s Moskvom, a istovremeno bi pokušao poboljšati imidž Kine i odnose u Evropi i SAD-om.

Wangovo prisustvo na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, na kojoj se očekuje da će prisustvovati i Blinken, moglo bi pružiti priliku da se njih dvoje lično sretnu po prvi put od ponovnog rasplamsavanja tenzija između SAD-a i Kine nakon što se iznad SAD-a pojavio kineski špijunski balon, piše CNN.

Incident sa balonom je također imao neposredan utjecaj na priliku za SAD i Kinu da stabiliziraju odnose, jer je Blinken odgodio očekivanu posjetu Pekingu početkom februara nakon što su američki zvaničnici objavili da prate uređaj.