Ne tako bistro sjećanje
122

Novi gaf Bidena: Kazao da se sastao s predsjednikom Francuske koji je umro prije 28 godina

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Internetom se širi snimak najnovijeg gafa američkog predsjednika Joea Bidena koji je u govoru pomiješao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa svojim prethodnikom s kraja prošlog stoljeća Francoisom Mitterrandom.
Biden je njegovo ime spomenuo tokom nedjeljnog govora u državi Nevada, gdje se danas održavaju predizbori uoči izbora za predsjednika SAD-a u novembru. Šef Bijele kuće, koji u 81. godini života brani svoj mandat, u svoj je govor uključio i sjećanje na summit G7 2021. godine, koji mu je bio prvi od preuzimanja dužnosti.

"Bilo je to u južnoj Engleskoj. Sjeo sam i rekao 'Amerika se vratila'. A Mitterrand iz Njemačke, odnosno Francuske, pogledao me je i rekao... 'Koliko si se vratio?" opisao je američki predsjednik.

Mitterrand je bio francuski predsjednik od 1981. do 1995. Biden je u to vrijeme bio član američkog Senata, gdje je služio više od 35 godina. Sada je najstariji predsjednik u historiju SAD-a i suočava se sa sumnjama glasača u njegovu sposobnost da služi kao šef države, također zbog relativno čestih retoričkih grešaka poput nedjeljnog.

Godine 202. u Bijeloj kući, pitao je li "Jackie" u publici, očito misleći na kongresnicu Jackie Walorsku, koja je umrla nedugo prije. Prošle godine pažnju je izazvao trenutak kada je govor na temu oružanog nasilja u SAD-u završio riječima "Bože čuvaj kraljicu".