{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi dokumenti o zlostavljanjima na Guantanamo Bayu

N
30.5.2005. u 08:00
0
0
Novi dokumenti o zlostavljanjima na Guantanamo Bayu
0
Novi dokumenti o zlostavljanjima na Guantanamo Bayu
Posljednji dokument FBI-ja o zlostavljanju zatvorenika u Guantanamo Bayu, kao i njihovi prijašnji dokumenti, izrazito je zabrinjavajući.
Prema onome što piše u njemu, zatvorenici su opisali kako su bili udarani, skidani do gola te kako je muslimanska sveta knjiga Kuran bila zloupotrebljavana. Zatvorenici tvrde da su stražari bacali Kuran na zemlju, od zid i spuštali niz zahodsku školjku.

I posljednji dokument FBI-ja kao i oni prije njega može se naći samo na web stranicama Američke civilne liberalne unije (ACLU) koja dokument dobila nakon što je tužila vladu na osnovi Zakona o slobodi informacija.

Nakon što je ACLU u srijedu obznanio dokument, glasnogovornik Pentagona Lawrence T. Di Rita je izjavio da se neće provesti istraga jer su navodi neutemeljeni.

Ali u četvrtak zapovjednik u zatvoru Guantanamo, brigadirni general Jay W. Hood je priznao da se incident “u kojem je uporabljen Kuran” uistinu dogodio.

Kako stvari stoje, Pentagon još uvijek nije izdao službeni dokument o tim incidentima, premda su se istrage provele. Što je najgore od svega, prema pisanju web stranice washingtonpost.com, incidenti se kriju koliko je to moguće. Npr. ovaj s Kuranom se izgleda dogodio prije januara 2003.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: