Austrija
0

Novi detalji o stravičnom zlodjelu monstruma Josefa Fritzla

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novi detalji osvanuli su u stravičnom slučaju kćeri i djece koje je Josef Fritzl zatočio u podrumu i tamo ih držao 24 godine bez da su sve to vrijeme vidjeli svjetlo dana.

Djeca koja su bila zatvorena u podrumu sa svojom majkom cijeli su život komunicirala s njom ispuštajući neartikulirane životinjske glasove koji sliče na režanje, piše Daily Mail.

Iako sasvim normalno razgovaraju sa strancima, doduše upotrebljavajući uski vokabular, kada se okrenu jedan drugom razgovor postaje potpuno neprepoznatljiv.

"Kada su mediji prenosili dječji govor, on je bio samo napola tačan. Između sebe oni razgovaraju glasovima koji su mješavina gunđanja i mrmljanja. Kad trebaju reći nešto kako bi ih i drugi razumjeli, moraju se fokusirati i koncentrirati, a tada izgledaju kao da se jako trude i da ih to iscrpljuje", rekao je šef policije Leopold Etz.

Podsjećamo, 73- godišnji Fritzl, svoju je kći Elisabeth držao zatvorenu 24 godine u podrumu. Tokom tih godina učestalo ju je silovao i napravio joj sedmero djece, od kojih je jedno umrlo ubrzo nakon rođenja.

Sva djeca pate od defektnog imunološkog sistema, a najstarija kći, 19- godišnja Kerstin, koja je u kritičnom stanju zbog zatajenja bubrega, izgubila je sve zube zbog manjka vitamina. Ona je i dalje u bolnici u komi, a diše uz pomoć aparata za održavanje na životu.

Kako kaže dr. Berthold Keppling, ne očekuju da bi se njezino stanje moglo popraviti u sljedećih nekoliko dana.

Ostali pate od manjka vitamina D i anemični su, a 18-ogodišnji Stefan, podvrgnut je testovima kojima će se otkriti kolika su oštećenja njegova sluha i vida.

Zbog godina života u podrumu i niskih stropova, cijela porodica ima problema sa kostima, a petogodišnji Felix, umjesto hodanja, većinom puže.

Dr Berthold Kepplinger, koji je djecu pregledao, kaže kako znaju pisati i čitati, te da ih je tome naučila majka. Ipak njihovo je razumijevanje jako je loše, a pretpostavlja se da je i sama Elisabeth, zbog godina izolacije i zlostavljanja, zaboravila većinu onoga što je naučila u školi.

Stefan i Felix bili su šokirani kada su prvi put vidjeli svjetlo dana. Tako je mali Felix upitao: "Je li to Bog gore", kada je vidio mjesec po prvi put.

"Bili su potpuno preplašeni i strašno blijedi. Kad smo ih odveli gore, potpuno su bili začuđeni zbog danjeg svijetla kojeg nikada prije nisu vidjeli. Pravi je svijet bio poput izvanzemaljskog za njih", kaže Leopold Etz.

Dodaje kako je dječak bio uzbuđen kada je prvi put vidio kravu i nije mogao kontrolirati svoje uzbuđenje. Skakao je i vriskao. Felix također pjevuši pjesmicu za koju policajci pretpostavljaju da mu je majka pjevala prije spavanja.

Cijela porodica nalazi se pod paskom psihijatra, koji će im pomoći u součavanju sa svijetom i prihvaćanju otkrića o njihovom ocu i životu koji im je bio nametnut. Sada razgovaraju jedan s drugim i liječnici kažu kako faza upoznavanja dobro prolazi. Organizirali su i proslavu rođendana jednog djeteta u maloj sobici u kojoj sada žive.

Stručnjaci se slažu kako će ovaj stravičan život djecu obilježiti do kraja njihova života.

Neko će vrijeme živjeti u posebnoj sobi na odjelu psihijatrijske klinike u blizini njihove kuće. Svima zatočenima u potpunosti će biti promijenjen identitet.

Fritzl, za kojeg stručnjaci kažu da pati od kompleks moći, učestalo je svojoj porodici prijetio kako će podrum pretvoriti u plinsku komoru, ukoliko oni pokušaju izbjeći.

Nakon što je potpisao priznanje, Fritzl je prestao surađivati s policijom.

Elisabeth je ispričala policiji o zlostavljanju i onome što se u podrumu događalo tek nakon što su je uvjerili kako ga nikada neće morati vidjeti.

Prošle su noći stanovnici austrijskog gradića Amstettena, održali bdijenje za nesretnu porodicu.

Otac-monstrum Jozef Fritzl, koji je 24 godine držao kćer zatočenu u podrumu i napravio joj sedmero djece, pod sumnjom je da je sudjelovao u ubojstvu djevojke koja izgledom frapantno sliči na njegovu zatočenu kćer.

Martina Posch ubijena je 1986., a tijelo joj je pronađeno u jezeru Mondsee u blizini Saltzburga.

Policija istražuje je li Josef Fritzl ubio tu 17-godišnju djevojku dvije godine nakon što je svoju kćer zatočio u tamnici u svojoj kući, piše Daily Mail.

Austrijska policija potvrdila je kako pokušavaju povezati Fritzla s nerazjašnjenim slučajem ubojstva Martine Posch, koja je inače jako nalikovala na njegovu zatočenu kćer Elisabeth.

Tijelo djevojke u jezeru Mondsee pronašla su dvojica vozača 10 dana nakon nestanka.

Fritzl je redovno dolazio na jezero Mondsee, potvrdio je njegov prijatelj Paul Hoerer.

Policija je otkrila i da je Fritzl od 1973. do 1996. godine bio vlasnik jednog restorana kraj jezera, a restoran se nalazi nasuprot mjestu na kojem je tijelo nesretne djevojke izvučeno iz vode.

Istražitelji su prema stanju tijela i odjeće tada zaključili kako je djevojka vjerojatno bila seksualno zlostavljana prije smrti, a sada ih je šokirala sličnost između Martine i Elizabeth.

"Kada smo uočili taj detalj, nismo mogli vjerovati", rekao je jedan istražitelj.