Nezavisni izvještaji
0

Novi detalji o Navalnom: Agenti FSB-a u zatvor došli dva dana prije smrti, imali jedan zadatak

A. L.
Ruske zatvorske vlasti proglasile su mrtvim opozicionog lidera Alekseja Navalnog u petak, što je njegov tim potvrdio samo dan kasnije, ali njegova smrt i dalje je obavijena velom misterije.
Ruske vlasti još nisu objavile zvaničan uzrok smrti niti su njegovoj porodici odobrile pristup tijelu.

Kako bi pomogao u rasvjetljavanju okolnosti Navalnijeve smrti, The Moscow Times je na osnovu dostupnih medijskih izvještaja i izjava ruskih vlasti napravio hronologiju posljednjih dana i sati kritičara Kremlja.

14. februar

Kako je Navalni 27. put stavljen u samicu, njegov tim je na Dan zaljubljenih objavio post na Instagramu posvećen njegovoj supruzi Juliji Navalnoj. To je bila njegova posljednja objava na društvenim mrežama.

"Dušo, sve što imamo je kao u onoj pjesmi: gradovi, svjetla aerodromske piste, plave mećave i hiljade kilometara između nas. Ali svake sekunde osjećam da si blizu mene i volim te sve više i više", napisao je Navalni, pozivajući se na hit pjesmu "Nadežda" (Nada) sovjetsko-poljske pop zvijezde Ane German.

U međuvremenu, grupa zaposlenih iz Federalne službe sigurnosti (FSB) i Uprave L povezane sa FSB-om Federalne kazneno-popravne službe stigla je u kaznenu koloniju IK-3 u kojoj je Navalni služio zatvorsku kaznu, prema informacijama do kojih je došla istaknuta nevladina organizacija za prava zatvorenika Gulagu.net.

Zaposleni u FSB-u su rekonfigurisali opremu za tajni nadzor i sisteme za video nadzor u objektu, navodi nevladina organizacija.

"Postoji razlog vjerovati da su 'bube' i skrivene kamere, koje su mogle snimiti ono što se dogodilo Alekseju Navaljnom od 15. do 16. februara, isključene i demontirane", navodi Gulagu.net.

15. februar

Navalni se pojavio putem video veze na ročištu održanom u regionalnom sudu u centralnom ruskom gradu Vladimiru.

"Osjećao se dobro, nije se žalio na svoje zdravlje, aktivno je učestvovao u raspravi, iznosio je argumente u odbranu svog stava", rekla je press služba suda za RBC.

Na snimcima sa saslušanja koji su kružili internetom, Navalni je izgledao dobro raspoložen.

"Časni sude, poslaću vam broj svog ličnog računa da svoju ogromnu platu kao saveznog sudije iskoristite da 'zagrijete' moj lični račun, jer mi ponestaje novca", našalio se Navalni nakon završetka saslušanja.

Rutinska večernja provjera zatvorenika je ubrzana, rekao je zatvorenik koji je pod uslovom da ostane anoniman razgovarao za Novu gazetu Evropa.

"Tada su nas zatvorili u baraku, upozorili da između barake neće biti kretanja, a obezbjeđenje je pojačano – tako da niste mogli ni nos da gurnete napolje", citirala je zatvorenika Novaja gazeta.

"Kasno uveče i noću tri puta se čulo kako neki automobili ulaze u krug kolonije, ali se kroz prozor nije moglo vidjeti koji su", dodao je zatvorenik.

16. februar

Zatvorski čuvari su od ranih sati izvršili detaljan pretres svih zatvorenika i zaplijenili mobitele, karte za igranje i prijenosne bojlere za vodu, navodi izvor Nove gazete.

U 8.30 sati zatvorenik s kojim je razgovarala Novaja Gazeta tvrdi da su svi u zatvoru tada saznali za Navalnijevu smrt.

"Mislim da je Navalni umro mnogo ranije od vremena koje je objavljeno. Najvjerovatnije noć prije", rekao je zatvorenik koji se upitao zašto su zatvorenici ostali zatvoreni u kasarni noć prije i ujutro im organizovan pretres.

Prema tvrdnjama zatvorskih vlasti, Navalni je u to vrijeme otišao u šetnju od sat vremena. Srušio se odmah po povratku iz šetnje.

Navalni je, međutim, u prethodnom pismu iz zatvora napisao da je zatvorenicima koji su smješteni u samicu u IK-3 dozvoljeno da se prošetaju u 6:30 ujutro.

Nadalje, Gulagu.net piše da je, na osnovu prikupljenih podataka, došao do zaključka da je zapanjujuća brzina kojom su ruske vlasti objavile vijest o smrti Navalnog i popratne komentare.

Samo dvije minute nakon što je umro, a prema službenom izvještaju to se dogodilo u 14:17 sati po lokalnom vremenu, zatvorska uprava je objavila saopćenje za medije koje je djelovalo kao da je unaprijed pripremljeno. Četiri minute poslije državni kanal na Telegramu objavio je da je uzrok smrti krvni ugrušak, a sedam minuta nakon toga je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, medijima komentarisao vijest o smrti.

"Ovakav munjevit razvoj događaja može značiti samo jedno: sve je bilo unaprijed isplanirano i koordinirano, sve do objave za javnost FSIN-a. Iz minute u minutu, iz sekunde u sekundu", navodi Gulagu.net.

Da ruske vlasti nešto skrivaju, postalo je još sumnjivije kada je majka Navalnog, Ljudmila, sljedeći dan došla u mrtvačnicu u Salehardu preuzeti tijelo, da bi joj bilo rečeno kako nije tamo. Dobila je obavijest o smrti u kojoj piše da je Navalni umro od "sindroma iznenadne smrti", što bi trebao biti neodređeni izraz za srčani zastoj.

Inače, anonimni radnik hitne pomoći u Salehardu rekao je za "Novaya Gazeta Europa" da su se na tijelu Navalnog mogle vidjeti modrice koje su nastale uslijed napada.

"Navalni je ubijen. Cijeli svijet zna da je predsjednik Rusije lično dao ovu naredbu, kao što zna i da ga se Aleksej nikada nije bojao, nikada nije šutio i nikada nije prestao djelovati. Ni mi ne smijemo odustati. To je ono što je Aleksej tražio od nas", poručila je Kira Jarmiš, glasnogovornica organizacije Navalnog.

Dodala je da je Navalni proveo više od 300 dana u samicama i da je bio podvrgnut deprivaciji sna, da su mu odbijali pružiti medicinsku pomoć i da je dobivao nedovoljne količine hrane.