{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi ciklon krenuo ka delti Iravadi u Mijanmaru

F
14.5.2008. u 14:33
0
0
Novi ciklon krenuo ka delti Iravadi u Mijanmaru
0
Novi ciklon krenuo ka delti Iravadi u Mijanmaru
Foto: Reuters
Još jedna snažna oluja krenula je ka mijanmarskoj ciklonom razorenoj delti gdje su stigle tako male količine pomoći da su UN upozorile u srijedu na "drugi val umiranja" među oko dva miliona preživjelih.
Centar američke vojske za upozoravanje od tajfuna javio je kako postoji velika šansa da se "značajan tropski ciklon" razvije u roku od 24 sata i da krene iznad delte Irrawaddyja, javio je AP.

Područje delte razorio je ciklon Nargis 3. maja ostavljajući 34.273 poginulih i 27.838 nestalih, sudeći po vladi. UN tvrdi da bi broj poginulih mogao premašiti 100.000. Oko dva miliona preživjelih od oluje još treba hitnu pomoć. UN-ove agencije i druge humanitarne grupe, međutim, bile su u stanju domoći se samo 270.000 ljudi do sada.

U nagovještaju da bi Mijanmar mogao dopustiti vanjsku pomoć, Thawat Sutharacha iz tajlandskog ministarstva javnog zdravstva izjavio je u srijedu da je hunta dala dozvolu tajlandskom medicinskom timu da krene u deltu pogođenu ciklonom.

Ukoliko tim bude u stanju da stigne do petka, kako je i planirano, to bi bila prva strana humanitarna grupa koja bi radila u razorenoj delti Iravadi.

Uska grla, slaba logistika, ograničena infrastruktura i odbijanje vojne vlade da dopusti ulazak stranim humanitarnim radnicima ostavili su većinu preživjelih u delti u očajnim uslovima bez hrane ili pitke vode. Vladini napori kritikovani su kao očajno spori.

"Vlada ima odgovornost prema svom narodu u slučaju prirodne katastrofe", izjavila je Amanda Pitt, glasnogovornica UN-ovog ureda za humanitarna pitanja.

"Ovdje smo kako bismo učinili sve što možemo da oblikujemo njihove napore i da osnažimo njihov odgovor. On je očigledno neadekvatan i ne želimo da vidimo drugi val smrrti kao rezultat slabih napora", kazala je.

Vijest o drugom ciklonu nije emitovana u mijanmarskim medijima pod državnom kontrolom. Stanovnici Yangona, međutim, došli su do vijesti putem stranih medija i interneta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: