Pao 2014. godine
9

Novi brod stigao u potragu za nestalim avionom MH370

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brod koji je iznajmljen da bi tragao za nestalim malezijskim putničkim avionom MH370 stigao je danas na lokaciju u Indijskom okeanu gdje se, kako vjeruju australijski stručnjaci, letjelica srušila.

Avion je nestao na letu iz Kuala Lumpura prema Pekingu u martu 2014. godine sa 239 ljudi, uglavnom državljana Kine. Ovaj događaj je jedna od najvećih misterija u savremenom zrakoplovstvu.

Istražitelji vjeruju da je neko namjerno isključio tansponder aviona na letu MH370 prije nego što je usmjerio letjelicu prema Indijskom okeanu.

Nekoliko ostataka aviona pronađeno je na ostrvima u Indijskom okeanu i duž istočne obale Afrike.

Malezija je pristala ranije ovog mjeseca da plati američkoj firmi "Beskraj okeana" do 70 miliona dolara ukoliko pronađe avion u roku od 90 dana.

Istraživački brod isplovio je iz južnoafričkog Durbana 3. januara. Brod je opremljen sa osam autonomnih podvodnih mašina koje mogu da pretražuju morsko dno brže nego skeneri koji su korišteni u prethodnim potragama.

Stručnjaci kažu da je ovo vjerovatno posljednji pokušaj da MH370 bude pronađen i da bi do naredne potrage mogle da prođu decenije.