Bivši premijer
0

Novi britanski šef diplomatije odabrao Ukrajinu za svoje prvo inostrano putovanje

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primio je u Ukrajini nedavno imenovanog britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona.

Ukrajinski predsjednik zahvalio je Cameronu što je za odredište svog prve inostrane posjete odabrao Ukrajinu. Britanija je među zapadnim zemljama koje snažno podržaaju odbrambene napore Ukrajine, a prema Cameronu, Kijev i u budućnosti može računati na britansku pomoć.

"To je vrlo važno, posebno sada, kada svijet nije fokusiran samo na situaciju na ratištu u Ukrajini. Zahvalni smo što je Velika Britanija uvijek podržavala Ukrajinu", rekao je Zelenski Cameronu.

Bivši premijer iznenađujuće je u ponedjeljak postao britanski ministar vanjskih poslova u sklopu šireg preustroja kabineta premijera Rishija Sunaka.

Britanski ministar vanjskih poslova odgovorio je Zelenskom da svojom posjetom želi pokazati britansku odlučnost da nastavi podržavati Ukrajinu. Dodao je da Kijev može računati na britansku pomoć ne samo ove, već i sljedećih godina.

Prema saopćenju Zelenskog, državnici su razgovarali prvenstveno o oružju potrebnom na ukrajinskom frontu i jačanju protuzračne odbrane. Razgovori su također bili usredotočeni na sigurnosnu situaciju u Crnom moru i mogućnosti izvoza ukrajinskog žita, saopćio je ured ukrajinskog predsjednika.

Nakon Sjedinjenih Američkih Država, Britanija je ključna zemlja za ukrajinsku obranu. Osim finansijske pomoći i opskrbe oružjem, uključujući patrone, protutenkovske projektile, tenkove Challenger 2 i rakete Storm Shadow, također učestvuje u obuci ukrajinskih vojnika.