Svijet
0

Novi britanski premijer Brown u Camp Davidu

FENA
Britanski premijer Gordon Brown doputovao je u nedjelju navečer u prvi službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama otkako je krajem juna stupio na dužnost, najavljujući da "želi daljnje jačanje odnosa sa SAD-om".

Nakon slijetanja u zračnu bazu Edwards, kraj Washingtona, britansko izaslanstvo helikopterom je nastavilo put do stotinjak kilometara udaljenog Camp Davida, predsjedničkog odmorišta u Planinskom parku Catoctin u Marylandu, gdje je Browna dočekao američki predsjednik George W. Bush.

"Veliko je zadovoljstvo biti ovdje u Camp Davidu jer je povezan s tako puno povijesti", rekao je Brown svom domaćinu po dolasku, prenijele su američke TV mreže.

Predsjednik Bush potom je odvezao Browna u vozilu za golf, načinivši jedan puni krug pred okupljenim novinarima.

Bush i Brown u Camp Davidu će imati privatnu večeru, a službeni razgovori bit će nastavljeni u ponedjeljak ujutro (danas), nakon čega će održati konferenciju za novinare, najavio je Bushov glasnogovornik Tony Snow.

U razgovorima će sudjelovati i američka državna tajnica Condoleezza Rice, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband i drugi dužnosnici.

Brown će poslijepodne u Washingtonu razgovarati s čelnicima Demokratske i Republikanske stranke u Kongresu. Prema najavama, teme razgovora Busha i Browna bit će rat u Iraku, Afganistan, Bliski istok, američki plan za sustav obrane od projektila u istočnoj Evropi, zaustavljanje nuklearnih ambicija Irana, Darfur, status Kosova, klimatske promjene i borba protiv terorizma.

Brown je uoči puta u SAD otklonio spekulacije o njegovom mogućem distanciranju od Busha, zbog nepopularnog rata u Iraku koji je koštao popularnosti njegovog prethodnika Tonya Blaira, ističući da on "kao premijer želi dodatno ojačati odnose s SAD-om".

Brown je na svoj prvi prekooceanski državnički posjet otišao ojačan iznenađujućim porastom podrške britanske javnosti nakon prvog mjeseca na dužnosti, koju je osigurao svojim hladnokrvnim vođenjem pri otkrivanju terorističkih zavjera u Londonu i Glasgowu.

Posjet SAD-u, Brown će završiti u New Yorku, gdje će se sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i održati govor u Ujedinjenim narodima.