Rusija
0

Novi bilans požara u Permu - 117 mrtvih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U požaru koji se dogodio u petak navečer u noćnom klubu u ruskom gradu Permu poginulo je 117 osoba, a više od 120 je povrijeđeno, od kojih je većina u teškom stanju.
  • U bolnicama u Permu preminule su još četiri osobe, saopćio je u utorak jedan zvaničnik iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije za ovu oblast, prenosi ruska agencija Itar-Tass.

U bolnicama u drugim gradovima zbrinuto je oko stotinu osoba.

Požar je izbio kada su varnice vatrometa zapalile pokrivače od pletenog pruća na zidovima i plafonu prepunog kluba "Hromi konj", nakon čega je više od 200 osoba u panici pojurilo ka jedinom izlazu.

Policija je, prema naređenju suda u Permu, u nedjelju pritvorila vlasnika kluba, dva menadžera i osobe koja je bila zadužena za vatromet, zbog sumnje za ubistvo iz nehata i kršenje vatrogasnih propisa.

Ruski premijer Vladimir Putin uputio je oštru kritiku vatrogasnim i zdravstvenim zvaničnicima zbog odsustva kontrole u cilju sprječavanja ovakvih nesreća, a porodicama žrtava obećao nadoknadu, naveo je Reuters.

Putin je u ponedjeljak doputovao u Perm, grad na Uralu, na oko 1.150 kilometara istočno od Moskve, gdje je prisustvovao vanrednom sastanku zvaničnika i položio cvijeće na ulazu u noćni klub.

Ruski premijer je istakao da je neophodno da se u vezi sa sigurnosnom situacijom na ovoj teritoriji izvuku "zaključci na zvaničnom nivou", odnosno da se uvedu sigurnosne mjere za mjesta na kojima se odvijaju masovna okupljanja, kao i sigurnosne mjere za slučaj požara, navela je ruska agencija.