Svijet
0

Novi američki prijedlog rezolucije o Kosovu

FENA
U američkoj misiji pri Ujedinjenim nacijama BBC-u je potvrđeno da će Washington danas podnijeti novi prijedlog rezolucije o Kosovu.

Taj tekst se, po svemu sudeći, neće mnogo razlikovati od prethodnoga, zasnovanog na Ahtisaarijevom planu o nadgledanoj nezavisnosti.

Kako sada stvari stoje, ni taj novi tekst neće biti prihvatljiv za Rusiju.

Razlike između Moskve, na jednoj, i Washingtona i evropskih prijestonica, na drugoj strani, još jednom su jasno bile vidljive u srijedu uvečer u Njemačkoj gdje su se sastali ministri vanjskih poslova Grupe 8 industrijskih sila.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je da želi dogovor s Rusijom, ali je ponovila dobro poznati stav: "Želimo da budući koraci budu načinjeni kroz saradnju. Mi i nekolicina mojih evropskih kolega koje su bile ovde smatramo da Ahtisaarijev plan predstavlja pravu osnovu za rješenje pitanja statusa Kosova i da ono neće ponovo biti uključeno u sastav Srbije. Kao što je rekao njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, smatramo da i Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost."

Jedan od novinara pitao je šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da li će Moskva uložiti veto u vijeću sigurnosti, dok je zapadnim ministrima uputio pitanje koliko dugo su spremni čekati da Rusija popusti oko Kosova.

Ministar Lavrov je odlučio odgovoriti na oba pitanja: "Odgovor na vaše drugo pitanje jeste da je potpuno neprihvatljivo formulirati pitanje na taj način. Kao da budućnost Kosova i Srbije ili bilo koje druge zemlje zavisi od Rusije, SAD-a ili Francuske. Mislim da je to pristup koji će samo otežati probleme koji postoje u svijetu umjesto da doprinese njihovom rješenju. Što se tiče vašeg prvog pitanja - da li ćemo uložiti veto, nadam se da to neće biti potrebno i da će naši partneri razumjeti naše argumente i podržati prijedlog da se nastave pregovori. Ne mogu zamisliti da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju koja je neprihvatljiva za jednu stranu. To se neće dogoditi."