{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi američki prijedlog rezolucije o Kosovu

F
31.5.2007. u 13:34
0
0
Novi američki prijedlog rezolucije o Kosovu
0
Novi američki prijedlog rezolucije o Kosovu
U američkoj misiji pri Ujedinjenim nacijama BBC-u je potvrđeno da će Washington danas podnijeti novi prijedlog rezolucije o Kosovu.
Taj tekst se, po svemu sudeći, neće mnogo razlikovati od prethodnoga, zasnovanog na Ahtisaarijevom planu o nadgledanoj nezavisnosti.

Kako sada stvari stoje, ni taj novi tekst neće biti prihvatljiv za Rusiju.

Razlike između Moskve, na jednoj, i Washingtona i evropskih prijestonica, na drugoj strani, još jednom su jasno bile vidljive u srijedu uvečer u Njemačkoj gdje su se sastali ministri vanjskih poslova Grupe 8 industrijskih sila.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je da želi dogovor s Rusijom, ali je ponovila dobro poznati stav: "Želimo da budući koraci budu načinjeni kroz saradnju. Mi i nekolicina mojih evropskih kolega koje su bile ovde smatramo da Ahtisaarijev plan predstavlja pravu osnovu za rješenje pitanja statusa Kosova i da ono neće ponovo biti uključeno u sastav Srbije. Kao što je rekao njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, smatramo da i Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost."

Jedan od novinara pitao je šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da li će Moskva uložiti veto u vijeću sigurnosti, dok je zapadnim ministrima uputio pitanje koliko dugo su spremni čekati da Rusija popusti oko Kosova.

Ministar Lavrov je odlučio odgovoriti na oba pitanja: "Odgovor na vaše drugo pitanje jeste da je potpuno neprihvatljivo formulirati pitanje na taj način. Kao da budućnost Kosova i Srbije ili bilo koje druge zemlje zavisi od Rusije, SAD-a ili Francuske. Mislim da je to pristup koji će samo otežati probleme koji postoje u svijetu umjesto da doprinese njihovom rješenju. Što se tiče vašeg prvog pitanja - da li ćemo uložiti veto, nadam se da to neće biti potrebno i da će naši partneri razumjeti naše argumente i podržati prijedlog da se nastave pregovori. Ne mogu zamisliti da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju koja je neprihvatljiva za jednu stranu. To se neće dogoditi."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: