{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi američki ministar pravosuđa obećava krupne promjene

F
4.2.2009. u 10:24
0
0
Novi američki ministar pravosuđa obećava krupne promjene
0
Novi američki ministar pravosuđa obećava krupne promjene
Foto: AP
Eric Holder položio je zakletvu kao prvi Afroamerikanac na položaju ministra pravosuđa. Holder će preuzeti vođstvo nad ministarstvom ozbiljno uzdrmanim skandalima tokom Bushove administracije. Holder je obećao promjene u načinu na koji ministarstvo provodi borbu protiv terorizma.
Dan pošto je njegova nominacija potvrđena u Senatu, Eric Holder je položio zakletvu kao 82. ministar pravosuđa.

„Neće biti mjesta političkom favoriziranju, neće biti razloga za sramežljivost u provođenju zakona koji štite naša prava, našu prirodnu sredinu i naše principe, sve dok budem bio u prilici da vodim ovo sjajno ministarstvo“, rekao je Holder.
Holder je položio zakletvu pred potpredsjednikom Joeom Bidenom, koji je rekao da je Holder izvanredna ličnost koja će obnoviti sjaj ministarstva, ozbiljno uzdrmanog političkim skandalima tokom Bushove administracije.

„Ministarstvo pravosuđa ima specijalno mjesto u našoj demokratiji. Na ovom mjestu brane se i štite sloboda i sigurnost svakog pojedinca. Amerikancima je potrebno dobro ministarstvo pravosuđa, a vama je potreban lider koji je u stanju da se uhvati u koštac sa izazovom obnavljanja dostojanstva i poštovanja, koji ovaj ogranak vlade zaslužuje“, rekao je Biden.

Biden je rekao da će Ministarstvo pravosuđa obnoviti standard odvojenosti od politike i ideologije i oslanjanja na zakon i razmatranje činjenica.

Bushova administracija bila je izložena kritikama zbog kriterija koje je provodila prilikom zapošljavanja zvaničnika u ministarstvu, a posebno zbog otpuštanja devet federalnih tužilaca 2006. godine. Ta kontroverza primorala je tadašnjeg ministra pravosuđa da kasnije iste godine podnese ostavku.
Eric Holder je potvrđen u Senatu iako su ga neki republikanci kritikovali što se, u vrijeme kada je bio zamjenik ministra pravosuđa nije usprotivio odluci bivšeg predsjednika Billa Clintona, u posljednjim danima njegove administracije, da pomiluje kontroverznog milijardera Marka Richa.

Holder će imati važnu ulogu u formuliranju politike Obamine administracije u borbi protiv terorizma, a jedan od njegovih prvih zadataka bit će izvršavanje naloga predsjednika Obame o zatvaranju pritvorskog centra Guantanamo, na Kubi. On će također morati da donese odluku o tome šta uraditi sa preostalim zatvorenicima u tom centru.

Holder je također obećao da će ukinuti okrutne metode isljeđivanja, kao što je simulirano davljenje. On je izjavio da taj metod smatra mučenjem i obećao da će se sa zatvorenicima postupati strogo prema zakonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: