Svijet
0

Nove žrtve u sukobu oko Nagorno-Karabaha

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Treći dan zaredom traju sukobi između azerbejdžanskih i armenskih snaga oko spornog regiona Nagorno-Karabadž, a Azerbejdžan je saopštio da su od granatiranja poginula tri vojnika.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane navodi da su tri vojnika poginula od granatiranja koje su izvršile armenske snage.

Portparol Ministarstva odbrane Vagif Dargali rekao je da će zbog "neprestanih armenskih provokacija pokrenuti ofanzivu duž cijele linije fronta".

U odvojenom saopštenju separatističkih snaga Nagorno-Karabaha navodi se da je Azerbejdžan pojačao granatiranje njihovih položaja.

Portparol Ministarstva Nagorno-Karabaha Artsrun Hovhanisjan ističe da su njihove snage napredovale na određenim dijelovima fronta i da su zauzele nove položaje, što je Azerbejdžan negirao.

Rusija i Zapad apelovali su na obje strane da se uzdrže nakon što su borbe izbile krajem sedmice. U sukobima su poginula najmanje 33 vojnika i dva civila.

Predsjedavajući ruske Dume Sergej Nariškin istakao je da su dijalog i kompromis jedini način za rješenje sukoba u Nagorno-Karabahu, prenio je TASS.

"Način za obnovu mira je uvijek putem dijaloga, kompromisa i obje strane treba neprestano da pokušavaju da dođu do mira i kompromisa", istakao je Nariškin.