Svijet
0

Nove žrtve hladnog vremena u Aziji

FENA
Najmanje 80 osoba je život izgubilo u hladnom valu koji je zahvatio Japan od početka decembra, saopćile su u četvrtak vlasti u Tokiju.

Najteže je pogođena prefektura Niigata, na sjeveru zemlje, gdje je zabilježen rekordan sniježni pokrivač u visini 3,94 metra.

Vremenske nepogode uzrokovale su prekid u aviosabraćaju u Niigati, a prema najavi progonostičara snijeg će i danas nastaviti da pada, s temperaturama nešto iznad nule, prenio je AP.

Istovremeno je u hladnom valu s Himalaja koji je pogodio sjeverne oblasti indijskog potkontinenta u noći sa srijede na četvrtak život izgubilo najmanje devet ljudi, saopćile su vlasti Indije i Nepala.

Pet ljudi je te noći izgubilo život u najteže pogođenoj indijskoj državi Utar Pradesh, saopćile su vlasti iz Lucknowa, glavnog grada Utar Pradesha.

Škole su na sjeveru Indije zatvorene dok ne prođe hladni val, a toplije vrijeme se očekuje za nekoliko dana.

Oko 200 automobila ostalo je zatrpano u lavinama snijega u nepristupačnim oblastima na zapadu Kine, ali nema izvještaja o povrijeđenima, javili su kineski mediji.

Spasilačke ekipe na terenu pokušavaju pomoći vozačima pod snijegom u regiji Gouzigou, oko 3.000 kilometara sjeverozapadno od Shangija.