Svijet
0

Nove sudske neprilike za Berlusconija

FENA
Novi sudski proces protiv bivšeg talijanskog premijera desnog centra Silvija Berlusconija te protiv britanskog odvjetnika Davida Millsa, optuženih za korupciju, počet će 13. marta 2007. pred sucima desete sekcije krivičnog suda u Milanu, objavio je u utorak talijanski list Corriere della Sera.

Berlusconi je optužen za korupciju protiv sudstva jer je Millsa kao svjedoka navodno podmitio sa 600 hiljada dolara da dva puta pred milanskim sudom prešuti činjenice ili krivo svjedoči, a podmićivanje svjedoka kažnjivo je kao podmićivanje sudstva.

U jednom od dosadašnja dva procesa vođena protiv bivšega talijanskog premijera, Berlusconi je kao vlasnik Mediaseta, tvrtke s TV stanicama, bio optužen za podmićivanje finansijske policije koja je kontrolirala račune njegove tvrtke.

Mills je kao svjedok bio pozvan u drugom procesu, nazvanom All Iberian po imenu računa Berlusconijeve tvrtke u Švicarskoj preko kojeg su stvarani crni fondovi.

Račun u Švicarskoj bio je samo jedan u nizu računa koje su Berlusconijeve tvrtke imale na raznim stranama svijeta, među kojima i na britanskim otocima, kako bi stvarale crne fondove izbjegavanjem plaćanja poreza u Italiji.

Stručnjak i organizator poslovanja preko takvih računa bio je upravo odvjetnik Mills, inače suprug ministrice kulture u Blairovoj vladi Tesse Jowell, koji na svjedočenju o kretanjima novca s računa All Iberian, po mišljenju milanske istrage, nije govorio istinu.

Berlusconi je oslobođen u oba procesa. U vezi s podmićivanjem časnika finansijske policije tužitelji nisu uspjeli dokazati da je znao za podmićivanja, a vezi s računom All Iberian Berlusconi je oslobođen s obzirom da je, dok je bio na vlasti, donio zakon kojim se "lažni bilans" tvrtke ne smatra krivičnim djelom.

Odluku o pokretanju novog procesa protiv Berlusconija i protiv Millsa donio je sudac Fabio Paparella. Berlusconija se optužuje da je 1997. navodno poslao Millsu 600 hiljada dolara kao nagradu za šutnju, dok se britanskog odvjetnika optužuje za lažno svjedočenje. I Berlusconi i Mills, prenosi Hina, odbacili su optužbe.