Svijet
0

Nove optužbe protiv Carle del Ponte

FENA
Hrvatsko žrtvoslovno društvo (HŽD) tužilo je glavnu hašku tužiteljica Carla del Ponte pred Vijećem sigurnosti UN-a povodom tvrdnji Geoffreya Nicea da je zatajila neke važne dokumente u slučaju protiv Slobodana Miloševića, a protiv nje je podignuta i kaznena prijava, koja je upućena predsjedniku Haškog suda Faustu Pocaru, zbog nepoštivanja tog suda, izjavio je predsjednik HŽD-a Zvonimir Šeparović.

Šeparović je kazao da je HŽD predalo u travnju tužbu protiv glavne haške tužiteljice Carle del Ponte tadašnjem predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a britanskom veleposlaniku Emryju Jonesu Perryju, te da je tužba HŽD-a upućena i predsjedniku ICTY-ja Pocaru.

Kako je istaknuo, u tužbi se traži od Vijeća sigurnosti UN-a hitno razrješavanje Del Ponte s mjesta glavne tužiteljice ICTY-ja zbog nezakonitog i nečasnog postupanja, zatim najhitnije skidanje tajnosti s dokumenata koji ukazuju na izravnu umiješanost SRJ u ratove u bivšoj Jugoslaviji te da se povodom ovog slučaja u Vijeću sigurnosti raspravi o postupcima i radu ICTY-ja.

Prema Šeparovićevim riječima, početkom svibnja pravni savjetnik britanske misije pri UN-u odgovorio je na tužbu kazavši da Ured tužiteljice "energično otklanja optužbe i da Vijeće sigurnosti nema ni nadležnosti ni mogućnosti uključenja u postupak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) te da je ICJ odlučio da neće zahtjevati sporne dokumente".

Šeparović je dodao da je nakon toga poslao pismo novom predsjedavajućem Vijeća sigurnosti u kojem skreće pozornost na tužbu koju je podnesena pred VS te na činjenicu da su ostvareni neki od zahtjeva - skidanje tajnosti s nekih dokumenata. On je kazao da je Del Ponte priznala da je "nije bila protiv toga da se neki dokumenti zaštite" i da je pristala da se u kaznenom postupku protiv generala Norca i Ademija pred Županijskim sudom u Zagrebu ukloni pojam "zločinačkog pothvata", dok ga je zadržala u optužnici protiv generala Čermaka, Markača i Gotovine pred ICTY-jem.