Svijet
0

Nove kritike gradonačelnika Teherana protv Ahmedinedžada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Konzervativni gradonačelnik Teherana Mohammad Bagher Ghalibaf ponovo je kritikovao predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, rekavši da je porast inflacije nastupio zbog lošeg vođenja zemlje.

"Kada je barel nafte bio deset dolara, imali smo jaku inflaciju i mnogo siromaštva. Danas, kada je barel 100 dolara, imamo još uvijek veliku inflaciju. To pokazuje da je problem u vođenju države", rekao je on, a navodi ga u srijedu novinska agencija Isna.

Iranski predsjednik je u nedjelju objasnio da je inflacija, koja je dostigla 19,1 posto u posljednjih 12 mjeseci, izazvana povećanjem cijena nafte, padom dolara, ali i "psihološkim ratom" protivnika protiv njegove ekonomske politike.

"Potrebna nam je pravda utemeljena na moralu kako bismo vodili zemlju. Sve dok mislimo da se problemi mogu riješiti kroz šalu i smijeh, u zabludi smo", dodao je Ghalibaf, nesretni kandidat sa predsjedničkih izbora 2005.

Ahmedinedžad je napravio "socijalnu pravdu", prvi cilj njegove vlade, što je natjeralo neke njegove protivnike, posebno reformatore, da ga okrive za "populizam".

Bivši načelnik nacionalne policije i zračnih snaga Čuvara revolucije, ideološke vojske režima, Ghalibaf je uzeo za primjer rat između Irana i Iraka, 1980-1988., kako bi indirektno napao iranskog predsjednika.

"Mi smo odnijeli pobjedu u tom ratu jer smo poštovali moralne norme pravde. Jer se niko nije bavio demagogijom."

Ahmedinedžad je sve veća meta kritika reformatora, ali i umjerenih konzervativaca koji napadaju njegovu ekonomsku kao i vanjsku politiku, posebno njegove nepopustljive izjave o nuklearnom dosjeu.

Ghalibaf također dovodi u pitanje nedostatak vladine suradnje u rješavanju problema iranske metropole. "Nažalost, plan za rješavanje problema saobraćaja Teherana stoji u uredu vlade već 19 mjeseci, on ga još nije odobrio."