Bijela kuća
0

"Nove bušotine nafte tek poslije ekološke analize"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka administracija objavila je da više neće odobravati nove planove za eksploataciju nafte na velikim morskim dubinama prije nego što se za to obave ekološke analize.

Ta nova politika objavljena je nakon što je vijeće Bijele kuće za kvalitet ekologije objavilo da je kompanija British Petroleum (BP) bila izuzeta od takvih zahtjeva i da dozvolu za bušenje na morskom dnu ispred obala Luizijane dobila na osnovu podataka koji su stari decenijama.

Eksplozija na naftnoj platfromi Deepwater Horizon kompanije BP, 20. aprila u Meksičkom zaljevu, izazvala je izlivanje nafte i pretvorila se u najveću ekološku katastrofu u američkoj historiji.

Tajništvo za unutrašnje poslove SAD-a saopćio je da će se razmotriti kako je omogućeno takvo izuzeće.

Novi pristup znači da će naftnim kompanijama biti potrebno više vremena da bi mogle da nastave s planovima za bušenje podmorja.

Podmorska eksploatacija na manjim dubinama novim propisima će također biti izložena striktnijoj ekološkoj kontroli.

Posljedice tih propisa osjetiće se kada bude istekao moratorij na nova bušenja na velikim dubinama.

Obama je u maju uveo šestomjesečni moratorij na nove bušotine, ali je 23. jula ta odluka poništena na sudu kao arbitrarna, jer se odnosila samo na dubine preko 500 stopa.

Nakon toga, međutim, Bijela kuća je 12. jula uvela još strožiji moratorij koji se odnosi na sve nove bušotine, bez obzira na dubinu.