Velika Britanija
0

Novčana podrška za poligamne brakove

Sarajevo-x.com
Britanska vlada priznat će poligamne brakove, a muškarac koji ima više supruga od države bi mogao dobiti naknadu od 10.000 funti godišnje kao podršku porodičnom životu. Iako je poligamija u Britaniji nezakonita, ona može biti priznata ukoliko je brak sklopljen u državama koje podržavaju poligamiju.

Ministri u britanskom parlamentu odlučili su priznati poligamne brakove ukoliko su isti sklopljeni u državama u kojoj je poligamija legalna zbog činjenice da u Velikoj Britaniji već postoji značajan broj poligamnih bračnih zajednica.

Britanski Zavod za penziono osiguranje stoga muškarcima koji žive sa više supruga godišnje isplatit će novčanu podršku koja na koncu iznosi 10.000 funti. Podrška supruga za izdržavanje supruga bit će isplaćivana mjesečno kao neki vid socijalne pomoći.

Sa ovakvom odlukom britanskog parlamenta ne slažu se svi pa sekretar Zavoda za penziono osiguranje Chris Grayling vjeruje da je odluka neopravdana.

"Nepravedno je što se podržavaju brakovi koji u Velikoj Britaniji apsolutno nisu dozvoljeni“, kazao je Grayling za Daily Mail.