Svijet
0

Novaja Gazeta objavila posljednji članak Ane Politkovskaje

FENA
Ruski opozicioni dnevni list Novaja Gazeta objavio je u četvrtak jedan dio posljednjeg članka novinarke Ane Politkovskaje, ubijene u subotu, u kojem ona optužuje proruske čečenske snage da koriste metode mučenja nad civilima ili navodnim pobunjenicima.

Ovaj dvosedmičnik je objavio, na temelju bilješki koje je ostavila novinarka, cijelu stranu o "protuterorističkoj politici mučenja na Sjevernom Kavkazu".

Članak nazvan "Imenujemo te teroristom" nije kompletan jer ga Politkovskaja nije mogla nikada završiti i uglavnom preuzima pismo jednog čečenskog zatvorenika koji tvrdi da su ga ljudi snaga reda natjerali na "iskaze o terorizmu", pošto su ga prethodno dugo mučili.

List također objavljuje četiri fotografije, nejasne, izvučene s nekog videa, a prikazuju čovjeka kojega su, prema Novoj Gazeti, uhapsile proruske čečenske policijske snage a potom ga ubile.

Dva dana prije njenog ubistva s četirihica u holu njene zgrade, Ana Politkovskaja (48) je najavila da priprema novi članak o mučenjima "kadirovaca", poznata zloglasna milicija Ramzana Kadirova, nad civilima i navodnim pobunjenicima.

Nakon njene smrti, njen list Novaja Gazeta je napisao da se "radi o osveti Ramzana Kadirova o kojem je ona mnogo pisala i govorila ili onih koji su željeli da se sumnje odnose na čečenskog premijera.

Ovaj je izjavio u srijedu da nije naručio njeno ubistvo, rekavši da ga ona "nije uznemiravala".

Ruski predsjednik Putin je također isključio svaku umiješanost čečenskog premijera u ubistvo novinarke.