Antiterorizam u SAD
0

Novac iz budžeta ide u druge svrhe

SRNA
SAD su već dugo vremena sumnjale da su višemilionski iznosi, koji su poslati Pakistanu kao pomoć u borbi protiv militanata, preusmjeravani u domaću ekonomiju i druge svrhe, kao što je sukob sa Indijom.

Međutim, te sumnje sada su potvrdili pakistanski generali, koji nisu željeli da budu imenovani.

Prema njihovim riječima, u periodu između 2002. i 2008. godine. kada se Al kaida regrupisala, samo je 500 miliona dolara od 6,6 milijardi dolara koje je Vašington poslao, stiglo do pakistanske armije.

Tvrdnje dvojice generala potvrdile su njihove penzionisane kolege, bivše birokrate i ministri vlade.

U vrijeme kada je pomoć poslata Pervez Mušaraf je bio na funkcijama predsjednika i šefa vojske čime mu je bitno olakšano da preusmjerava novac namijenjen za vojsku kako bi poboljšao svoj imidž u javnosti putem ekonomskih subvencija.

"Sama vojska dobila je veoma malo novca. Pomoć je otišla u stvari kao što su subvencije. Vojska je finansirana iz sopstvenog budžeta", rekao je penzionisani general pakistanske vojske Mahmud Durani.

Durani je u Mumšarafovom režimu bio ambasador u SAD.

Prema riječima generala i ministara, preusmjeravanje novca naškodilo je vojsci na mnogo načina.

Između ostalog, vojska nije posjedovala helikoptere koji su im bili neophodni u nepristupačnim planinskim terenima na granici sa Avganistanom.

Detalji o zloputrebi američke pomoći objavljeni su u vrijeme kada je Vašington ponovo Islamabadu obećao novac.

Nacrt o slanju pomoći Pakistanu usvojen je tokom protekle sedmice u američkom zakonodavstvu.

U nacrtu se navodi da je "novac neophodan za pomoć pakistanskoj vojsci", ali je dat pod nekoliko uslova u koje spada obavezanje Islamabada da će sarađivati u zaustavljanju širenja nuklearnog naoružanja.