{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova verzija nacrta rezolucije UN o Kosovu

F
12.7.2007. u 10:15
0
0
Nova verzija nacrta rezolucije UN o Kosovu
0
Nova verzija nacrta rezolucije UN o Kosovu
Iako još uvijek zvanično nije završena, u javnost je procurila radna verzija novog nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti UN o Kosovu. Novi nacrt rezolucije, kao i prethodni, predviđa nastavak srpsko-albanskih pregovora na period od četiri mjeseca.
Razlika je u tome što su Amerikanci i evropske zemlje sada odustali od odredbe po kojoj bi se u slučaju da ti pregovori ne dovedu do sporazuma, automatski primjenio Ahtisaarijev plan o nadziranoj nezavisnosti Kosova.

Umjesto toga, Vijeće sigurnosti bi razmotrilo šta činiti dalje.

Rusija se još uvijek nije izjasnila o najnovijem nacrtu, a u ruskoj misiji pri UN BBC-ju je u utorak navečer rečeno da se nacrt rezolucije još uvijek proučava i da će ruski stav najvjerovatnije biti objavljen u Moskvi, a ne u New Yorku.

Generalni sekretar UN Ban ki Moon se nada da će najnovija verzija rezolucije o Kosovu biti usvojena, ali nije siguran da će do toga doći.

On je to rekao u razgovoru za BBC, tokom kraće posjete Londonu, na povratku iz Brisela u New York.

"Dok se na stolu u Vijeću sigurnosti nalazi nacrt rezolucije koji je izmjenjen četiri puta, smatram da preporuke mog specijalnog izaslanika Martija Ahtisaarija sadrže sve prave elemente. Najnoviji nacrt rezolucije također omogućava određeni stepen fleksibilnosti i uzima u obzir stav ruske vlade. Najiskrenije se nadam da će Vijeće sigurnosti biti u stanju da donese odluku što prije", kazao je Moon za BBC.

Međutim na pitanje da li vjeruje da će rezolucija biti usvojena, generalni sekretar Svjetske organizacije odgovara:

"Nisam siguran u to i nisam ni veliki optimista. Ono na šta želim da ukažem je da su preporuke mog specijalnog izaslanika sačinjene poslije dugih pregovora i da sadrže sve potrebne elemente za budućnost Kosova. Istovremeno želim da kažem da je jedinstvo unutar Evropske unije od ključnog značaja i da Evropska unija treba da umanji zabrinutost i strah srpske strane time što će Srbiji otvoriti evropsku perspektivu i kroz sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom. Također, pozivam sve zainteresovane strane da ne povlače nikakve jednostrane poteze. To bi samo dodatno zakomplikovalo situaciju koja je već sada vrlo složena".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: