{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova verzija nacrta rezolucije UN o Kosovu

F
12.7.2007. u 10:15
0
0
Nova verzija nacrta rezolucije UN o Kosovu
0
Nova verzija nacrta rezolucije UN o Kosovu
Iako još uvijek zvanično nije završena, u javnost je procurila radna verzija novog nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti UN o Kosovu. Novi nacrt rezolucije, kao i prethodni, predviđa nastavak srpsko-albanskih pregovora na period od četiri mjeseca.
Razlika je u tome što su Amerikanci i evropske zemlje sada odustali od odredbe po kojoj bi se u slučaju da ti pregovori ne dovedu do sporazuma, automatski primjenio Ahtisaarijev plan o nadziranoj nezavisnosti Kosova.

Umjesto toga, Vijeće sigurnosti bi razmotrilo šta činiti dalje.

Rusija se još uvijek nije izjasnila o najnovijem nacrtu, a u ruskoj misiji pri UN BBC-ju je u utorak navečer rečeno da se nacrt rezolucije još uvijek proučava i da će ruski stav najvjerovatnije biti objavljen u Moskvi, a ne u New Yorku.

Generalni sekretar UN Ban ki Moon se nada da će najnovija verzija rezolucije o Kosovu biti usvojena, ali nije siguran da će do toga doći.

On je to rekao u razgovoru za BBC, tokom kraće posjete Londonu, na povratku iz Brisela u New York.

"Dok se na stolu u Vijeću sigurnosti nalazi nacrt rezolucije koji je izmjenjen četiri puta, smatram da preporuke mog specijalnog izaslanika Martija Ahtisaarija sadrže sve prave elemente. Najnoviji nacrt rezolucije također omogućava određeni stepen fleksibilnosti i uzima u obzir stav ruske vlade. Najiskrenije se nadam da će Vijeće sigurnosti biti u stanju da donese odluku što prije", kazao je Moon za BBC.

Međutim na pitanje da li vjeruje da će rezolucija biti usvojena, generalni sekretar Svjetske organizacije odgovara:

"Nisam siguran u to i nisam ni veliki optimista. Ono na šta želim da ukažem je da su preporuke mog specijalnog izaslanika sačinjene poslije dugih pregovora i da sadrže sve potrebne elemente za budućnost Kosova. Istovremeno želim da kažem da je jedinstvo unutar Evropske unije od ključnog značaja i da Evropska unija treba da umanji zabrinutost i strah srpske strane time što će Srbiji otvoriti evropsku perspektivu i kroz sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom. Također, pozivam sve zainteresovane strane da ne povlače nikakve jednostrane poteze. To bi samo dodatno zakomplikovalo situaciju koja je već sada vrlo složena".

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: