Svijet
0

Nova upozorenja na izborne prevare u Afganistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Afganistanske vlasti na meti su ponovnih apela da osiguraju vjerodostojnost predsjedničkih izbora, održanih prošlog mjeseca, u jeku novih izvještaja da su izborne prevare bile mnogo raširenije nego što se dosad pretpostavljalo.

Posebni izaslanik UN-a za Afganistan Kai Eide izjavio je da iz konačnog rezultata moraju biti isključeni svi glasovi za koje postoji sumnja da su neregularni.

Američki ambasador u Kabulu i još jedan visoki dužnosnik UN-a sastali su se u ponedjeljak uvečer s predsjednikom Hamidom Karzaijem i iznijeli svoju zabrinutost za kredibilitet izbornog procesa, javio je BBC.

Nakon prebrojane tri četvrtine ukupnih glasova, predsjednik Karzai ima uvjerljivu prednost nad najvećim rivalom – bivšim afganistanskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Abdullahom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas treba govoriti u parlamentu i odgovoriti na oštre kritike povodom NATO-ova zračnog udara na sjeveru Afganistana prošle sedmice u kojem je, kako tvrde lokalni zvaničnici, ubijeno nekoliko desetaka civila.

Njemački vojnici pri međunarodnim mirovnim snagama u Afganistanu zatražili su zračni napad na dvije cisterne za koje tvrde da su ih oteli talibani i da su tako predstavljale veliku opasnost.

U međuvremenu su u napadu bombaša-samoubice ispred glavne vojne baze u Kabulu u utorak ubijena najmanja dva civila a nekoliko ljudi je ranjeno, među kojima ima i pripadnika NATO-ovih snaga.