Pritisak na Tel Aviv
38

Nova tužba protiv Izraelu u Hagu: "Ubili su preko 100 novinara, mnoge i namjerno"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Reporteri bez granica (RSF) objavili su u ponedjeljak da je podnijela tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu zbog palestinskih novinara ubijenih ili ranjenih u Gazi.

RSF je rekao da traži od tužitelja ICC-a da istraži ratne zločine koje je počinila izraelska vojska nad najmanje devet palestinskih novinara od 15. decembra.

ICC je u januaru saopćio da istražuje moguće zločine protiv novinara od izbijanja rata između Izraela i boraca Hamasa u Gazi, koji je koštao života više od 100 novinara.

RSF je rekao da ima "razumne razloge za mišljenje da su neki od tih novinara namjerno ubijeni, a da su drugi bili žrtve namjernih napada IDF-a na civile".

Ova specifična žalba, treća koju je uputio RSF, odnosi se na osam palestinskih novinara ubijenih između 20. decembra i 20. maja i još jednog koji je zadobio povrede.

"Svi novinari ubijeni su tokom svog rada", navodi se u priopćenju RSF-a.

Antoine Bernard, advokat RSF-a, rekao je: "Oni koji ubijaju novinare napadaju pravo javnosti na informaciju, što je još važnije u vrijeme sukoba".

Tužitelj ICC-a Karim Khan prošle je sedmice zatražio od suda izdavanje naloga za hapšenje najviših čelnika Izraela i Hamasa, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, zbog navodnih ratnih zločina te zločina i čovječnosti.

Izrael je oštro odbacio optužbe, a ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je povlačenje paralele između Hamasa i izraelskih vođa "vrijedno prezira".

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku kaže da je najmanje 107 novinara i medijskih djelatnika ubijeno tokom rata u Gazi, "najsmrtonosnijeg razdoblja za novinare otkako je CPJ počeo prikupljati podatke 1992. godine".

Pritužba RSF-a uključuje slučaj dvojice palestinskih novinara ubijenih u januaru dok su radili za Al Jazeeru.

Hamza Wael Dahdouh i Mustafa Thuria, koji su također radili kao video snimatelji zaz AFP i druge novinske organizacije, ubijeni su dok su bili "na putu da obave svoju dužnost" za kanal u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska izjavila je tada za AFP da je "napala teroristu koji je upravljao letjelicom koja je predstavljala prijetnju vojnicima IDF-a".