Svijet
0

Nova turneja po Bliskom istoku šefa njemačke diplomatije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier odlazi u srijedu navečer na Bliski istok kako bi ponovo pokušao postići humanitarno primirje, objavio je njegov glasnogovornik u Berlinu.

Socijaldemokratski ministar "odlučio je pojačati svoje napore u postizanju humanitarnoga primirja što je moguće brže. On u tom cilju u srijedu navečer ponovo odlazi u region", rekao je glasnogovornik ministarstva Jens Plötner na redovnom brifingu.

"U četvrtak su predviđeni razgovori s izraelskom vladom u Jerusalemu, zatim ministar odlazi u Ramallah, na Zapadnoj obali, a potom u Kairo", precizirao je glasnogovornik.

"Radi se o stabiliziranju humanitarne situacije i nastojanju da se postignu svi neophodni politički uvjeti za opći prekid vatre", objasnio je Plötner.

Jedan diplomatski izvor u Berlinu ocijenio je da "postoje još jedna vrata za politički izlaz iz krize, koja bi se mogla zatvoriti zbog neprestanog straha od proširenja sukoba".

"S jedne strane postoji očito intenziviranje diplomatskih napora, s druge strane pojedini događaji, kao što je obnavljanje raketiranja na sjever Izraela, jasno pokazuju opasnost od proširenja sukoba", dodao je ovaj izvor.

Prošle subote je u Kairu, u razgovoru s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, Steinmeier predložio konkretan plan stvarne sigurnosti granice, posebno oko pojasa Gaze, i borbe protiv krijumčarenja oružja u pojasu Gaze.