Provedeno istraživanje
40

Nova studija tvrdi da Pfizerova vakcina protiv korone neutrališe brazilsku varijantu virusa

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vakcina protiv korone proizvođača Pfizer i BioNTech uspjela je neutralizirati novu varijantu koronavirusa koja se ubrzano širi u Brazilu, pokazala je laboratorijska studija objavljena jučer u časopisu New England Journal of Medicine.

U studiji je navedeno da je krv osoba koje su primile Pfizerovu vakcinu neutralizirala umjetnu verziju virusa koja je sadržavala iste mutacije u šiljku koju u sebi ima i visoko zarazna P.1 verzija virusa otkrivena u Brazilu.

Naučnici u studiji su naveli i to da je neutralizirajuća sposobnost bila otprilike jednaka onoj koju je njihova vakcina imala na prethodnu, manje zaraznu varijantu virusa od prošle godine.

Šiljak, koji virus koristi kako bi ušao u ljudske ćelije, primarna je meta mnogih vakcina protiv koronavirusa.

U prethodno objavljenim istraživanjima, Pfizer je otkrio kako je njihova vakcina neutralizirala i druge zaraznije varijante virusa, britansku i južnoafričku, iako se pokazalo da južnoafrička varijanta može smanjiti nivo antitijela koji se stvaraju nakon vakcinacije.

Iz Pfizera su naveli kako vjeruju da vrlo vjerovatno njihova trenutna vakcina štiti protiv južnoafričke varijante. Ipak, kompanija planira testirati eventualnu efikasnost treće doze vakcine i testirati njenu preoblikovanu verziju, namijenjenu borbi s tom varijantom kako bi se bolje razumjela imunološka reakcija, piše Reuters.