Nova strategija za Afganistan - najbolja zaštita od terorizma

F
FENA
3.12.2009. u 09:50
0
0
Nova strategija za Afganistan - najbolja zaštita od terorizma
0
Nova strategija za Afganistan - najbolja zaštita od terorizma Foto: AP
Američki ministar odbrane Robert Gates u srijedu je pred kongresnim Odborom za oružane snage govorio o novoj strategiji za Afganistan koju je predložio predsjednik Barack Obama, a koja predviđa slanje pojačanja od oko 30 hiljada vojnika.
Ministar Gates je rekao da će u slučaju neuspjeha misije "talibani ponovno osvojiti vlast". Prvi cilj Sjedinjenih Država u Afganistanu je spriječiti da Al-Qaida u toj zemlji ponovno ne uspostavi svoja uporišta, iz kojih je bio planiran teroristički napad ujesen 2001. – rekao je Gates.

Uz ministra Gatesa, prenosi VoA, na Capitol Hillu bila je i državna tajnica Hillary Clinton, koja je rekla da je nova strategija za Afganistan najbolji način da se Amerika i njezini saveznici zaštite od budućih terorističkih napada.

Zapovjednik Združenog štaba američkih oružanih snaga admiral Michael Mullen izjavio je da će slanjem ovih pojačanja biti ispunjene sve potrebe sadašnje američke misije u borbi s talibanima. Mullen je međutim dodao da je u Afganistanu najveći problem nesolidna, odnosno korumpirana lokalna uprava, a ne vojna strana misije.

Republikanac John McCain odao je priznanje predsjedniku Obami za odluku da u Afganistan pošalje pojačanja, ali mu se ne sviđa što je predsjednik spomenuo i rok – ljeto 2011. – kada bi trebalo započeti povlačenje američkih snaga iz te zemlje. To će samo ohrabriti talibane i Al-Qaidu, rekao je McCain, koji je prošle godine bio Obamin protivnik na izborima.

Demokratski senator Carl Levin, predsjedatelj senatskog Odbora za oružane snage, smatra pak da je određivanje ovog roka dobra ideja jer "se time afganistanskim vlastima daje na znanje da je pred njima još dosta posla".

Vlada Afganistana pozdravila je najavu američkih pojačanja. Tako će se zaštititi narod i poboljšati sigurnosna situacija u zemlji, saopćio je službeni Kabul. No, u javnosti te zemlje ima različitih mišljenja o dolasku još većeg broja Amerikanaca. Neki misle da će još veća strana prisutnost u zemlji pogoršati situaciju. Drugi pak smatraju da bi strane zemlje umjesto vojnika Afganistanu trebale slati više novca.

Talibani za novu američku strategiji kažu da je ona "primjer kolonijalizma", ali dodaju da će s dolaskom pojačanja imati više prilika za napad. Također, talibani misle da će dublji američki angažman u Afganistanu produbiti ekonomsku krizu u SAD-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: