{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova statusna konferencija prije suđenja Karadžiću

F
20.3.2009. u 17:54
0
2
Nova statusna konferencija prije suđenja Karadžiću
0
Nova statusna konferencija prije suđenja Karadžiću
Sudsko vijeće Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) najavilo je još jednu statusnu konferenciju prije početka suđenja Radovanu Karadžiću, za 2. april 2009. godine, dok će 24. marta biti organizovan “privatni sastanak između optuženog, Tužilaštva i sva tri člana Sudskog vijeća ICTY-a”.
“Na ovom sastanku razgovarat će se o nekoliko pitanja koja se tiču priprema za početak suđenja”, navodi se u odluci ICTY-a.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike srpske i vrhovnog komandanta oružanih snaga RS-a, haško tužilaštvo tereti za niz zločina počinjenih širom BiH, a među kojima je i genocid u Srebrenici, te u još deset općina.

Odbrana optuženog Karadžića podnijela je žalbu na održavanje ovog sastanka, naglasivši da smatraju kako bi “sve procesne radnje na ovom suđenju trebale biti učinjene na javnim sjednicama”.

“Optuženi traži da sva komunikacija između Sudskog vijeća i stranaka bude učinjena javnim putem umjesto putem privatne korespondencije”, navodi se u Karadžićevoj žalbi.

Sudsko vijeće odbilo je žalbu Karadžića te zakazalo sastanak, ocijenivši da će “ovakav tip sastanka biti od koristi svim strankama u postupku” jer će im omogućiti da slobodno razgovaraju o “problemima koji se pojavljuju i mogućim rješenjima”.

“Također, ukoliko i dalje budu postojala pitanja za koja stranke smatraju da bi bilo bolje da se njima pozabave na javnoj sjednici, oni su slobodni da to i učine na jednoj od statusnih konferencija.

"Sudsko vijeće smatra da će i statusne konferencije biti mnogo produktivnije nakon organizovanja ovakvih sastanaka”, navodi se u odluci ICTY-a, prenio je Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: