Izrael
0

Nova putanja sigurnosnog zida ka Zapadnoj obali

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izrael je danas započeo radove na izmjeni putanje sigurnosne barijere prema Zapadnoj obali, kraj palestinskog sela Bilin, dvije i po godine nakon što je izraelski Vrhovni sud naredio da se vrati oduzeta zemlja palestinskim seljacima, javio je izraelski vojni radio.

Kada jednom ograda bude podignuta na novom mjestu, palestinskom selu će biti vraćeno gotovo 700.000 kvadratnih metara obradive zemlje. U tom selu se protestovalo svakog petka u posljednjih pet godina i šest mirovnih aktivista je ubijeno u sukobu s izraelskim snagama sigurnosti. Selo Bilin leži četiri kilometra iza takozvane zelene linije, koja odvaja Izrael od palestinskih teritorija.

Oko 150.000 kvadratnih metara seoske zemlje ostat će na izraelskoj strani ograde i nejasno je da li će se protesti nastaviti. Advokat stanovnika sela Michael Sfarad izjavio je za vojni radio da se razmatra i tužba sudu u inostranstvu.

Izraelski Vrhovni sud presudio je da se putanja izmijeni u septembru 2007 . To je bila prva naredba o izmijeni od početka izgradnje barijere 2002. godine.

Izraelska strana tvrdi da barijera, koja se uglavnom sastoji od žičane ograde i rovova, a djelimično od visokog betonskog zida, sprječava palestinske bombaše samoubice da uđu u Izrael.

Palestinci, međutim, upozoravaju da se radi o običnoj otimačini zemlje na kojoj oni planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Predsjednica Vrhovnog suda Dorit Beinish napisala je u presudi: "Nismo uvjereni da je neophodno iz vojno sigurnosnih razloga da se zadrži trenutna linija koja prolazi kroz zemlju Bilina".

Protiv barijere protestovali su ne samo Palestinci, već i izraelski ljevičari, a jedan od njih Jonathan Polack je izmijene u putanji barijere označio kozmetičkim.

"Pet godina protesta je primoralo armiju da izmijeni putanju ograde ali nova ruta takođe konfiskuje zemlju Bilina kako bi se proširilo (jevrejsko) naselje Modiin Ilit", rekao je Polack.