Svijet
0

Nova prijetnja iz Pyongyanga – jačanje kapaciteta za odvraćanje

FENA
Sjeverna Koreja je u petak najavila da će jačati kapacitete koji su u funkciji odvraćanja potencijalnih agresora, učinivši to dan nakon što su Sjedinjene Države objavile da šalju svoga nuklearnog pregovarača u Aziju radi razgovora o kašnjenju Pyongyanga u ispunjavanju obaveza iz sporazuma o atomskom razoružanju.

Sjeverna Koreja je propustila da do 31. decembra ispuni sve zahtjeve šest nacija u vezi s odustajanjem od nuklearnih ambicija, prenose zapadne novinske agencije, iako je već započela demontiranje glavnog reaktora u Yongbyonu.

"I dalje ćemo jačati svoje potencijale za odvraćanje od rata kako bismo odgovorili na pokušaje SAD-a da pokrene nuklarni rat", naveo je dnevnik Komunističke partije Rodong Shinmun u komentaru u petak.

Sjeverna Koreja, koja ima jednu od najbrojnijih vojski u svijetu, često je prijetila jačanjem svojih ratnih kapaciteta za odvraćanje, u šta je uvrštavan i njezin nuklearni arsenal.

Sporazum o sjevernokorejskom razoružanju postigli su pregovarači iz šest zemalja, dviju Koreja, Kine, Rusije, Japana i SAD-a, početkom 2007. godine u Pekingu. Tim je sporazumom precizirano i da će Pyongyang za svoju kooperativnost dobiti značajnu međunarodnu pomoć, prije svega u energentima.

S početkom demontiranja reaktora u Yongbyonu počele su i isporuke nafte toj siromašnoj komunističkoj zemlji.

List Rodong Shinmun je u petak, u posebnom tekstu, istaknuo da Sjeverna Koreja usporava ispunjavanje preuzetih obaveza jer je nezadovoljna tempom pristizanja obećane pomoći.

Kina je u četvrtak kašnjenje Sjeverne Koreje u dogovorenom razoružavanju nazvala "prirodnim", ističući kako je ono tehničke prirode i da je očekivano.