Francuska
0

Nova prijeteća pisma Nicolasu Sarkozyju

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nikolas Sarkozy primio je još jedno prijeteće pismo u kojem se nalazi metak, samo nekoliko dana nakon što je osumnjičeni osuđen za slanje više od deset prijetećih pisama, izjavio je danas neimenovani zvaničnik francuskog pravosuđa.

Prema njegovim riječima, anonimni tvorac pisma koje je u Jelisejsku palatu stiglo tokom protekle sedmice navodi da je "uzeo palicu" od tajanstvene grupe poznate po imenu "Ćelija 34", koja je u posljednjih nekoliko mjeseci političarima poslala oko 30 pisama.

On je dodao da su pripadnici antiterorističke jedinice francuske policije otvorili istragi nakon što je posljednje pismo presretnuto sa markicom iz mjesta Rubo na sjeveru Francuske.

Nezaposleni hendikepirani 51-godišnji član streljačkog kluba uhapšen je 20. septembra u selu Herepijan na jugu Francuske. Optužen je za slanje smrtonosnih prijetnji i zadržan je u protvoru.

Od početka godine nekoliko desetina  pisama potpisanih sa "borci ćelije 34" poslato je političarima.

Pisac ili pisci pisama zahtjevaju da se zaustavi protjerivanje ilegalnih imigranata i oslobađanje iz zatvora, između ostalih i Žan-Marka Rolijana lidera oružane ljevičarske grupe "Aksion direkte."