Telefonija
0

Nova pravila za roaming u Evropi

FENA
Vijeće EU-a u ponedjeljak je službeno prihvatilo nova pravila o roamingu koja je Evropska komisija predložila u septembru prošle godine i Evropski parlament potvrdio u aprilu, a koja bi trebala pojeftiniti inostrane pozive za korisnike mobilnih telefona, saopćeno je iz Bruxellesa.

"Nakon današnje službene odluke Vijeća EU-a nova pravila o roamingu stupit će na snagu 1. jula u svih 27 zemalja članica", kaže se u saopćenju u kojem se dodaje da bi nova pravila mogla doprinijeti smanjenju računa korisnicima od oko 60 posto.

Po novim propisima, potrošači će plaćati najviše 11 eurocenti za slanje tekstualnih poruka kad se nalaze u drugoj državi EU-a.

Isto tako, moći će pretraživati po internetu, skidati podatke ili slati slike s mobilnih telefona po nižoj cijeni. Nova cijena je jedan euro za megabajt sadržaja, umjesto dosadašnje u prosjeku 1,68 eura, ali je naprimjer u Irskoj bila 6,82 eura, u Grčkoj 5,30, a u Estoniji 5,10. Cijene će potom pasti na 0,80 eura za megabajt od 2010. te na 0,50 eura od 2011.

Također, potrošači će biti još zaštićeniji jer će moći izabarati postupak koji će ih upozoriti kad račun dosegne 50 eura, osim ako ne izaberu višu razinu.

Od 1. jula smanjit će se i cijene poziva koje su sada na 0,46 eura za poziv i 0,22 eura za primanje poziva. To će se smanjiti na 0,43 eura i 0,19 eura, s time da će se cijene dalje smanjivati u sljedeće dvije godine.

Po novim pravilima mobilni operateri moraju također naplaćivati pozive po sekundi, nakon prvih trideset, umjesto kao dosad po minuti, a samo ta mjera mogla bi račune smanjiti do 24 posto.