'Dovoljna jedna doza'
0

Nova 'panenca' vakcina protiv virusa H1N1

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska agencija za zdravstvenu bezbjednost medicinskih proizvoda (Afssaps) izdala je farmaceutskom gigantu "Sanofi-Aventis" dozvolu da na tržište lansira vakcinu "panenca" protiv aktuelnog pandemijskog virusa gripa A (H1N1).

"Panenca" bi narednih dana trebalo da bude dostupna u oko hiljadu centara za vakcinaciju, objavio je francuski privredni dnevnik "Eko".

Nova vakcina ne sadrži "adjuvant" - dodatni sastojak koji podstiče njeno dejstvo i pre svega je namenjena trudnicama, djeci starosti od šest do 23 meseca, kao i pacijentima kojima je izvršena transplantacija nekog organa ili sa težim autoimunim poremećajima.

Generalni direktor Afssapsa Jean Marember je istakao da je vakcina proizvedena sličnim postupkom kao klasična za sezonski grip, koja je u prodaji već više od 20 godina.

To je četvrta vakcina protiv virusa H1N1 koja će se koristiti u Francuskoj, pored vakcina "GlaksoSmithKline", "Novartisa" i "Baxtera".

Klinička ispitivanja potvrđuju da je u većini slučajeva za zaštitu dovoljna samo jedna njena doza. Marember je, međutim, istakao da se kod osoba starijih od 60 godina i djece od tri do osam godina i dalje preporučuje davanje dvije doze vakcine u razmaku od tri sedmice, kao i da je novorođenčadi starosti od šest do 35 meseci potrebno ubrizgati dvije poludoze vakcine.

On je najavio da bi narednih sedmica trebalo da bude dostupno 1,4 miliona doza "panence", koju će prvo primiti trudnice izložene tokom drugog i trećeg mjeseca trudnoće opasnosti od pojave težih oblika pneumopatije.