Svijet
0

Nova ofanziva iračke vojske protiv šiitskih pobunjenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iračka vojska započela je u četvrtak ujutro novu ofanzivu protiv šiitskih milicija u pokrajini Majsan, na jugu Iraka, nakon što je istekao četverodnevni rok dat pobunjenicima da predaju oružje.

U Majsanu, koji se nalazi uz iransko-iračku granicu i gdje se prema tvrdnjama iračkih zvaničnika velike količine oružja krijumčare iz Irana, vlada bezakonje, jer su brojne pobunjeničke grupe izvan kontrole.

Mnogi pobunjenici u Majsanu predali su oružje u roku koji je za to odredio premijer Nuri al-Maliki, a koji je istekao noćas u ponoć po lokalnom vremenu.

Velike količine eksploziva bile su uništene i mnoga skrovišta oružja otkrivena, ali je premijer naredio akciju protiv onih koji nisu predali oružje.

Maliki je objasnio da je cilj akcije "razbijanje kriminalnih elemenata", kako on naziva razne šiitske milicije, od kojih su mnoge povezane sa radikalnim snagama Moqtade al-Sadra, javlja agencija DPA, a prenosi Tanjug.

Vojnicima angažiranim u ovoj akciji, uz podršku američkih trupa, preporučeno je da ne proganjaju pripadnike Al-Sadrove milicije, što su radili u ofanzivama u Basri i u Sadr Cityju, a što im je zamjerano, jer su time, kako se smatra, izazivali njegove ljude na reakciju.

Sadrovoj miliciji je, pak, upućen poziv da sama izolira "ekstremističke elemente" i da ih se "riješi".

Smatra se, kako prenose agencije, da se veliki broj pobunjenika sklonio u Amaru, glavni grad pokrajine Majsan, poslije akcija iračke vojske u Basri i Sadr Cityju u kojima je poginulo više stotina ljudi.