|

Nova meta ekstremista IDIL-a: U jezivoj poruci zaprijetili napadom na Kinu

Nova meta ekstremista IDIL-a: U jezivoj poruci zaprijetili napadom na Kinu
1
Klix.ba
2.3.2017. u 08:59
84
komentara
1

dijeljenja
Nova meta ekstremista IDIL-a: U jezivoj poruci zaprijetili napadom na Kinu
Ekstremisti takozvane Islamske države su prvi put, u jezivoj poruci objavljenoj na društvenim mrežama, otvoreno zaprijetili napadom na Kinu. Ovo je prva javna prijetnja Islamske države metama u Kini.
U poruci su zaprijetili da će Kinom teći krv poput rijeke, a na videozapisu se vide kineski militanti, pripadnici etničke skupine Ujgur.

Snimak prikazuje jednog od boraca kako prijeti krvavim napadima, a potom ubija osobu koju nazivaju "kineskim doušnikom".

"Mi smo vojnici kalifata i doći ćemo do vas te vam prevesti jezik našeg oružja, krv će teći poput rijeke", prijeti džihadist u jezivom snimku.

Na ovu prijetnju IDIL-a reagovali su i kineski politički zvaničnici, navodeći da oni predstavljaju ozbiljnju prijetnju za sigurnost u Kini.

"Ekstremističke snage Istočnog Turkestana predstavljaju ozbiljne prijetnje sigurnosti u Kini", rekao je glasnogovornik vanjskih poslova Geng Shuang koji je pozvao na međunarodnu saradnju u "borbi protiv terorističkih snaga".

"Ovo je prva direktna prijetnja IDIL-a Kini i prvi put da su pripadnici Ujgura prisegnuli na vjernost samoproglašenoj Islamskoj državi", komentira dr. Michael Clarke, stručnjak na australskom fakultetu za nacionalnu sigurnost.
Prijavi grešku


Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...