Svijet
1

Nova meta ekstremista IDIL-a: U jezivoj poruci zaprijetili napadom na Kinu

Klix.ba
Ekstremisti takozvane Islamske države su prvi put, u jezivoj poruci objavljenoj na društvenim mrežama, otvoreno zaprijetili napadom na Kinu. Ovo je prva javna prijetnja Islamske države metama u Kini.

U poruci su zaprijetili da će Kinom teći krv poput rijeke, a na videozapisu se vide kineski militanti, pripadnici etničke skupine Ujgur.

Snimak prikazuje jednog od boraca kako prijeti krvavim napadima, a potom ubija osobu koju nazivaju "kineskim doušnikom".

"Mi smo vojnici kalifata i doći ćemo do vas te vam prevesti jezik našeg oružja, krv će teći poput rijeke", prijeti džihadist u jezivom snimku.

Na ovu prijetnju IDIL-a reagovali su i kineski politički zvaničnici, navodeći da oni predstavljaju ozbiljnju prijetnju za sigurnost u Kini.

"Ekstremističke snage Istočnog Turkestana predstavljaju ozbiljne prijetnje sigurnosti u Kini", rekao je glasnogovornik vanjskih poslova Geng Shuang koji je pozvao na međunarodnu saradnju u "borbi protiv terorističkih snaga".

"Ovo je prva direktna prijetnja IDIL-a Kini i prvi put da su pripadnici Ujgura prisegnuli na vjernost samoproglašenoj Islamskoj državi", komentira dr. Michael Clarke, stručnjak na australskom fakultetu za nacionalnu sigurnost.