Svijet
0

Nova kriza na relaciji Turska - Izrael

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan odgovorio je u četvrtak na izraelske kritike o nedavnoj odluci Ankare da isključi Izrael iz zračnih manevara predviđenih u Turskoj, kazavši da njegova zemlja "ne prima ničija uputstva", objavila je novinska agencija Anadolija.
  • Želim da se zna da je Turska jaka zemlja, koja sama donosi svoje odluke. Turskoj nisu potrebna ničija uputstva kod donošenja odluka, kazao je Erdogan, koga navodi Anadolija, na konferenciji za štampu prije zvanične posjete Bagdadu, prenosi AFP.

Premijer je izjavio da je Turska predložila ili odgađanje manevara ili njihovo održavanje bez Izraela, odluka koja je donesena pri razmatranju unutarnje politike.

  • Svaka politička vlast dužna je da vodi računa o zahtjevima i mišljenju svog naroda. Ja ne mogu staviti postrani zahtjeve svog naroda, to je pitanje iskrenosti, kazao je on.

Izraelski dužnosnici zabrinuli su se odlukom Ankare da otkaže zračne manevre, koji su bili predviđeni od ponedjeljka u dolini Konya, u centralnom dijelu Turske, a na kojima je trebao da učestvuje Izrael, vidjevši u tome volju Turske da se distancira od svog izraelskog saveznika.

Odnosi Izraela i Turske zategnuti su nakon kritika premijera Erdogana upućenih Izraelu zbog razarajuće ofanzive u decembru i januaru prošle godine u pojasu Gaze.

Situacija se pogoršala najavom izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana o sazivanju turskog ambasadora u znak protesta što je turska televizija objavila niz optužbi koje "podstiču na protuizraelsku mržnju".