Konzervativci zgroženi
25

Nova knjiga o papi Ivanu Pavlu II otkriva da je zataškavao skandale s pedofilijom

L. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljski parlament usvojio je rezoluciju kojom se brani ime pape Ivana Pavla II, nakon što je u novoj knjizi navedeno da je pokojni papa svjesno zataškavao skandale vezane uz pedofiliju kad je bio nadbiskup Krakova.

Dok su mnogi ljudi rekli da bi optužbe trebale dovesti do ponovne procjene naslijeđa Ivana Pavla, mnogi vjerski konzervativci osuđuju "ljevičarsku zavjeru da se diskreditira osoba koja je u srži identiteta poljske nacije".

Političari iz vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) pridružili su se pobuni i predložili rezoluciju kojom se brani njegovo ime, a koju je u četvrtak usvojio Sejm, donji dom parlamenta, većinom glasovima zastupnika PiS-a.

"Sejm oštro osuđuje sramnu medijsku kampanju, koja se uglavnom temelji na materijalima komunističkog aparata nasilja, čija je žrtva veliki papa - sveti Ivan Pavao II, najveći Poljak u historiji", stoji u rezoluciji.

Navodi se da neće dopustiti da se uništi imidž čovjeka kojeg cijeli slobodni svijet prepoznaje kao stup pobjede nad Carstvom zla. U Poljskoj, gdje se 85 posto stanovništva izjašnjava kao katolici, Ivan Pavao, kojeg je papa Franjo 2014. proglasio svecem, također se smatra vođom koji je pridonio padu komunizma u zemlji 1989. godine.

I voditelj Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Poznana Stanislaw Gadecki, pozvao je "sve ljude dobre volje da ne uništavaju opće dobro, a tome nedvojbeno pripada nasljeđe Ivana Pavla II".

Vatikan nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o navodima u knjizi pod nazivom "Maxima Culpa" i objavljenoj ove sedmice na poljskom jeziku. Navodi o Ivanu Pavlu, prvom poljskom papi, emitirani u dokumentarcu koji je u ponedjeljak prikazala privatna televizija TVN24, izazvali su žestoku raspravu u jednoj od najpobožnijih rimokatoličkih nacija u Evropi.