Haag
0

Nova Karadžićeva optužnica djelimično odobrena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće Tribunala u Haagu prihvatilo je u većem dijelu izmijenjenu optužnicu koju je tamošnje Tužilaštvo podnijelo protiv Radovana Karadžića u septembru 2008. godine.

Karadžić, bivši predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga Republike Srpske, u dvije tačke izmijenjene optužnice tereti se za genocid počinjen u 10 bh. općina, te u Srebrenici, dok mu se na teret još stavljaju udruženi zločinački poduhvat i zločini počinjeni u 27 općina, s posebnim osvrtom na opsadu Sarajeva.

Sudsko vijeće je smatralo da je većina predloženih izmjena “adekvatno podržana dokazima”, ali nije moglo prihvatiti navode iz optužnice koji se odnose na “tri navodna incidenta”, smatrajući da za njih nije bilo dovoljno dokaza.

“Navodni incident koji se odnosi na ubistvo najmanje 11 muškaraca tokom zatočenja u Osnovnoj školi ‘Petar Kočić’ (općina Bosanska Krupa, op.a.) u maju 1992. nije adekvatno podržan dokumentima. Jedni dokumenti podržavaju ubistvo 11 muškaraca, ali između 1. i 10. augusta 1992. godine, dok se u drugima ne spominju nikakva ubistva u toj školi”, navodi se u odluci Suda.

Osim ovoga, Sudsko vijeće je smatralo da Tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza koji potkrepljuju navode o ubistvima 37 muškaraca iz Kasindolske ulice u Sarajevu u maju 1992., kao ni ubistvo oko 140 zatvorenika iz logora Sušica, općina Vlasenica, u septembru 1992. godine.

“U ponuđenim dokumentima se spominju ubistva samo devet osoba u Sušici”, stoji u ovoj odluci.

U ostalom dijelu Sudsko vijeće je odobrilo izmjene te naložilo Tužilaštvu da podnese novu optužnicu u kojoj će uvažiti ove sudske odluke. Nakon toga će, kako je navedeno, biti zakazano ročište na kojem će se optuženi izjasniti o ovim optužbama, saopćio je Birn Justice Report.