Svijet
0

Nova istraga protiv Berlusconija zbog plaćanja šutnje

FENA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Protiv bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija tužilaštvo u Bariju pokrenulo je novu istragu pod sumnjom da je platio šutnju Giampaola Tarantinija, koji je dovodio djevojke na njegove zabave, s 850.000 eura.

Silvio Berlusconi upisan je u knjigu osoba pod istragom tužilaštva u Bariju jer je zajedno s Valterom Lavitolom naveo Giampaola Tarantinija na lažne izjave ili na nedavanje izjava tužioca u istrazi o prostitutkama koje je poduzetnik iz Barija upućivao u palaču Grazioli i u vilu Certosa.

Pokretanje nove istrage protiv Berlusconija potpisao je tužilac u Bariju Pasquale Drago. Za kazneno djelo podmićivanja radi lažnih svjedočenja Berlusconi bi mogao biti osuđen na kaznu od dvije do šest godina zatvora.

Iz osmomjesečnog izbjeglištva u Južnoj Americi, Valter Lavitola, bivši glavni urednik lista Socijalističke stranke Avanti! vratio se prije par dana u Napulj gdje je odmah uhapšen. Protiv njega se vodi istraga za korupciju, a navodno je od Berlusconija tražio pet miliona eura za šutnju.

Tužioci u Napulju Lavitolu su ispitivali osam sati. Lavitola je proteklih godina dobio 23 miliona eura iz državne blagajne kao subvenciju za list Avanti!.

Finansijska policija u srijedu je zaplijenila 2,5 miliona eura u Odjelu za izdavalaštvo predsjedništva italijanske vlade, a novac je bio namijenjen glasilu Avanti! za 2010. godinu, prenosi VLM Agencija.