{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova gripa - vodeća javnozdravstvena tema u 2009.

F
30.12.2009. u 16:43
0
0
Nova gripa - vodeća javnozdravstvena tema u 2009.
0
Nova gripa - vodeća javnozdravstvena tema u 2009.
Foto: Reuters
Virus svinjske gripe, odnosno H1N1, najveći je medicinski događaj 2009. godine; u martu je virus privukao pažnju meksičkih zdravstvenih dužnosnika kad su u Veracruzu prijavljeni slučajevi bolesti nalik gripi koji su se širili iznimno brzo. Do sredine juna Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila prvu pandemiju gripe nakon više od 40 godina, izvještava Glas Amerike.
Početkom 2009. Meksiko je postao epicentar misteriozne bolesti. Teška bolest dišnog sustava pogađala je mlade ljude, potpuno suprotno od sezonske gripe koja češće pogađa starije osobe. Javnozdravstvene dužnosnike u Meksiku i u Sjedinjenim Državama u nedoumicu je doveo virus koji je udružio elemente svinjske, ptičje i ljudske gripe. Nazvan je svinjska gripa, premda je par mjeseci kasnije dobio i službeno, tačno ime: H1N1.

S obzirom na to da je Meksiko vrlo popularno turističko odredište, svinjska gripa se brzo proširila iz Sjeverne Amerike u dijelove Evrope i Azije. Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Margaret Chan počela je održavati dnevne konferencije, prateći širenje virusa H1N1 diljem svijeta. Jedanaestog juna ona je objavila pandemiju: "Širenje virusa se vrlo pažljivo prati. Nijedna ranija pandemija nije bila otkrivena toliko rano niti je bila praćena tako pomno od samog početka."

WHO je ovlastio proizvođače lijekova da počnu testirati moguća cjepiva, te su prvi klinički pokusi počeli mjesec dana kasnije. Do oktobra prve pošiljke cjepiva dane su zdravstvenim djelatnicima, trudnicama, mladima, te onima s postojećim medicinskim problemom.

Do kraja decembra WHO je izvijestio da je više od 10 tisuća ljudi u svijetu umrlo od svinjske gripe, većina u Sjevernoj Americi. Većina zemalja je, međutim, prestala brojati blaže slučajeve bolesti. Trenutno, zamah zaraze se ublažio i usporio, ali stručnjaci kažu da bi za kratko mogao početi treći val obolijevanja.

U Sjedinjenim Državama, veliki raspravu su izazvale nove preporuke o pregledu mamografijom: jedan vladin panel stručnjaka savjetovao je ženama da, suprotno ranijim savjetima, odgode prvo mamografiranje sa 40 na 50 godina starosti, a potom da ponavljaju pretragu svake dvije, a ne svake godine.

Do kraja novembra mnogi američki liječnici i žene izrazili su nezadovoljstvo novim smjernicama. Neki liječnici, poput Sharon Rosenbaum Smith, iz bolnice St. Luke Roosevelt, u New Yorku, kažu da će pacijenticama savjetovati da ignoriraju preporuke: "Moraju početi s mamografiranjem sa četrdeset godina. Mamogram pokaže rak još dok je vrlo malen."

Sa svoje strane, ministrica zdravstva Kathleen Sebelius savjetovala je pacijenticama da zadrže smirenost i u dogovoru sa svojim liječnikom donesu odgovarajuću odluku.

S krajem 2009. godine broj samoubojstava u američkoj vojsci dostigao je rekordnu razinu, te je pokrenuta i posebna studija o tom problemu.

General Peter Chiarelli kaže da vojno osoblje mora biti puno agresivnije u nastojanjima da se liječe mentalno bolesni vojnici: "Potpuno je neprihvatljivo da neki pojedinci pate šutke jer se plaše da će ih njihovi kolege ili pretpostavljeni ismijavati ili, još gore, da će to štetiti njihovoj karijeri."

Protekla je godina, međutim, donijela i neke vrlo obećavajuće vijesti. U septembru su Ujedinjeni narodi objavili da je broj smrti kod djece mlađe od pet godina manji nego prethodne godine, te da je prvi put ispod devet milijuna.

Veća procijepljenost djece, raširenija upotreba mreža natopljenih insekticidima u prevenciji malarije, programi promicanja dojenja, te bolje liječenje proljeva i upale pluća smatraju se nekima od razloga za ove znatno bolje zdravstvene podatke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: