Svjetski mediji o A gripi
0

Nova gripa – realna opasnost ili medijska ujdurma

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nova gripa i dalje je jedna od glavnih tema u londonskoj štampi a Financial Times u svom uredničkom komentaru pod naslovom "Politika svinjske gripe" piše da bi zemlje članice trebalo da slušaju savjete Svjetske zdravstvene organizacije i međusobno sarađuju, što dosad baš i nije bio slučaj.

Zemlje uvode vlastita pravila - od zabrane letova u Meksiko (Francuska), preko zaoštravanja viznog sistema (Japan), zabrane uvoza svinjskog mesa iz Meksika (Rusija, Kina) do masovnog uništavanje svinja (Egipat) – koje nema nikakvu naučnu zasnovanost.

S eventualnim daljnjim širenjem virusa ove tenzije bi se mogle povećati i imati ozbiljne diplomatske i humane posljedice. Nova gripa ne treba da podijeli svijet, već da ga ujedini, zaključuje Financial Times.

Na pitanje da li je riječ o globalnoj opasnosti ili medijskoj ujdurmi, The Independent odgovara da ima istinskih razloga za zabrinutost, prije svega zato što je virus H1N1 potpuno nov, pa je prirodni imunitet protiv njega vrlo nizak ili ga nema.

Prethodna iskustva također govore da pandemije dolaze u valovima, i da je svaka naredna jača. Stoga svijet ima šest mjeseci da se spremi za jesenje izbijanje nove epidemije nove gripe, smatra Independent.

The Guardian piše u subotu da je, poput neodrživog finansijskog sistema koji je izazvao svjetsku ekonomsku krizu, nehumani industrijski uzgoj životinja u srcu sadašnje epidemije nove gripe.

"Potrošači su sretno kupovali jeftino industrijski proizvedeno meso kao što su pazarili napuhane kredite koji su stvarali lažno bogatstvo", piše Guardian.