Svijet
0

Nova gripa postepeno zahvata Evropu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Velikoj Britaniji je zdravstvena služba objavila da bi novom gripom H1N1 moglo biti zaraženo 12 posto stanovništva te zemlje, sa "špicom" od 30 posto među djecom i adolescentima, prenio je britanski naučni časopis Lancet.

Britanske zdravstvene vlasti predviđaju i stopu odsustva s posla zdravstvenih radnika od pet posto.

Tako smanjen broj zdravstvenih radnika će morati da se suoči s povećanjem broja pacijenata na bolničkom liječenju, koje se procjenjuje na 35.000, među kojima bi 15 posto moglo biti u kritičnom stanju, odnosno stanju koje zahtijeva priključivanje na aparate za disanje.

Britanska služba računa i na 1.000 smrtnih slučajeva više nego kod sezonske gripe, uz neuobičajeno veliki broj mladih pogođenih smrtnim ishodom.

Broj slučajeva zaraze gripom H1N1 registrovanih u Velikoj Britaniji udvostručen je prethodne sedmice, tako da je dostigao 53.000.

U Bugarskoj je zatvoreno pet škola zbog širenja pandemijskog virusa gripa H1N1, objavilo je u srijedu bugarsko ministarstvo zdravlja.

Predavanja su otkazana u četiri škole u gradu Trjavni, u središnjem dijelu Bugarske, kao i u jednoj u gradu Jambolu, na jugoistoku Bugarske, prenijele su agencije.

Bugarsko ministarstvo zdravlja je upozorilo na intenzivno cirkuliranje virusa gripa H1N1 koji je dosad zarazio 204 osobe, među kojima 71 tokom prethodne sedmice.

U Bugarskoj je u ponedjeljak zabilježen drugi smrtni slučaj izazvan virusom nove gripe kada je jedan muškarac u Sofiji preminuo od upale pluća za čije liječenje nije zatražio zdravstvenu pomoć.

U austrijskoj pokrajini Tirol jedna škola je privremeno zatvorena nakon što je 26 učenika oboljelo od nove gripe.

Radi se naime o poljoprivrednoj školi u Lizenu, koja će biti zatvorena do 3. novembra, a ovom mjerom nadležne vlasti žele spriječiti dalje širenje gripe. Trenutno je potvrđeno oboljenje od nove gripe kod dva učenika i jednog zaposlenog u kuhinji.

U utorak 26 učenika nije došlo na nastavu, nakon što su oni, kao i kod tri potvrđena oboljela, pokazivali simptome nove gripe - proliv, mučnina, kašalj, bolovi u zglobovima i visoka temperatura.

U glavnom gradu Rusije u srijedu je registriran prvi slučaj smrti izazvan virusom nove pandemijske gripe H1N1, saopćeno je agenciji Itar-Tass u ministarstvu zdravlja i socijalnog razvoja.

Ministarstvo je navelo da je 53-godišnje Moskovljanka umrla na Prvoj gradskoj infektivnoj klinici.

Ministarstvo je potvrdilo da su u pokrajini Zabajkalje u utorak od nove gripe umrle tri žene, što je potvrđeno u laboratoriju higijensko-epidemiološkog centra.

Ministarstvo naglašava da virus gripa H1N1 u 90 posto slučajeva ima lakšu formu i ne razlikuje se od toka drugih akutnih respiratorno-virusnih oboljenja.

Međutim, tri do pet odsto slučajeva ima krajnje težak oblik s pojavom upale pluća i problemima disajnih ogana, dok 1,5 posto zahtijeva intenzivnu terapiju s vještačkom ventilacijom pluća.

U Rusiji je do srijede registrirano 1.349 slučajeva laboratorijski potvrđenih obolijevanja od nove gripe, trenutno su bolesne 393, a 956 osoba je ozdravilo.

U Hrvatskoj su prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, simptomi kod 234 osobe koje su do sada oboljele od nove gripe u toj zemlji bili blagi, osim u dva slučaja, gdje je došlo do upale pluća.

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu simptomi nove gripe H1N1 potvrđeni kod 27 polaznika koji su smješteni na Klinici za infektivne bolesti, saopćila je Policijska uprava.

Međutim, zbog dolaska epidemije sezonske gripe A u Hrvatsku, tamošnja služba za epidemiologiju (HZJZ) u srijedu je poslala uputstva školama šta da rade u slučaju epidemije.

Gimnazija Kraljica Jelena u Splitu bit će zatvorena do kraja sedmice zbog velikog broja učenika oboljelih od gripe A, nakon što se na nastavi nije pojavilo 60 učenika.

U Hrvatskoj su u posljednja tri dana zabilježena 34 slučaja novooboljelih od gripe A, pa je ukupan broj prijavljenih bolesnika kojima je utvrđen virus 268.

Još 746 pacijenata ima kliničke znakove gripe, ali ne i laboratorijsku potvrdu da se radi baš o gripi A, prenio je Tanjug.