Svijet
0

Nova godina u Beču u znaku valcera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najpopularniji klasični događaj kako se označava novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara iz Zlatne dvorane Bečkoga muzičkoga zavoda bio je u znaku valcera, dinastije Strauss, i Evropskog nogometnog prvenstva "Eura 2008." koji će biti održan ljeti u Austriji i Švicarskoj.

Prvi put za pultom Bečkih filharmoničara bio je 83-godišnji francuski dirigent Georges Pretre. Izvedena su djela obitelji Strauss, valcer "Na lijepom plavom Dunavu", "Radetzky marš" i kompozicije koje izražavaju odnos dinastije Strauss s Francuskom, uz ostale "Napoleonov marš", "Versajski galop" i dr.

Novogodišnji koncert tradicionalno je prva muzička poruka iz Beča u svijet, kojom Bečki filharmoničari zažele sretnu Novu godinu.

"Muzika i sport imaju više zajedničkoga nego što se na prvi pogled može pomisliti", izjavio je predsjedavajući Upravnog odbora Bečkih filharmoničara Clemens Hellsber.

Prema austrijskim medijima gotovo 700.000 Austrijanaca i njihovih gostiju uplesalo je u novo ljeto u tročetvrtinskom taktu Straussova valcera "Na lijepom plavom Dunavu", na Carskom balu u dvorcu Hofburg i na brojnim otvorenim pozornicama u središtu Beča, uz bogat muzički i kulturni program.

Na trgu ispred bečke Gradske vijećnice posebno je pozdravljeno Evropsko nogometno prvenstvo "Euro 2008". kao najveći sportski događaj koji će biti održan u Austriji.

Noć je protekla mirno, Austrijanci su potrošili za pirotehnička sredstva osam miliona eura, a za pjenušac i druga alkoholna pića 68 miliona eura.

Oko 47 miliona eura zaradit će bečka privreda od dočeka Nove godine, rekla je predsjednica Bečke privredne komore Brigitte Jank.