{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova godina u Beču u znaku valcera

F
1.1.2008. u 14:56
0
0
Nova godina u Beču u znaku valcera
0
Nova godina u Beču u znaku valcera
Foto: AP
Najpopularniji klasični događaj kako se označava novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara iz Zlatne dvorane Bečkoga muzičkoga zavoda bio je u znaku valcera, dinastije Strauss, i Evropskog nogometnog prvenstva "Eura 2008." koji će biti održan ljeti u Austriji i Švicarskoj.
Prvi put za pultom Bečkih filharmoničara bio je 83-godišnji francuski dirigent Georges Pretre. Izvedena su djela obitelji Strauss, valcer "Na lijepom plavom Dunavu", "Radetzky marš" i kompozicije koje izražavaju odnos dinastije Strauss s Francuskom, uz ostale "Napoleonov marš", "Versajski galop" i dr.

Novogodišnji koncert tradicionalno je prva muzička poruka iz Beča u svijet, kojom Bečki filharmoničari zažele sretnu Novu godinu.

"Muzika i sport imaju više zajedničkoga nego što se na prvi pogled može pomisliti", izjavio je predsjedavajući Upravnog odbora Bečkih filharmoničara Clemens Hellsber.

Prema austrijskim medijima gotovo 700.000 Austrijanaca i njihovih
gostiju uplesalo je u novo ljeto u tročetvrtinskom taktu Straussova
valcera "Na lijepom plavom Dunavu", na Carskom balu u dvorcu Hofburg i na brojnim otvorenim pozornicama u središtu Beča, uz bogat muzički i kulturni program.

Na trgu ispred bečke Gradske vijećnice posebno je pozdravljeno
Evropsko nogometno prvenstvo "Euro 2008". kao najveći sportski događaj koji će biti održan u Austriji.

Noć je protekla mirno, Austrijanci su potrošili za pirotehnička
sredstva osam miliona eura, a za pjenušac i druga alkoholna pića 68 miliona eura.

Oko 47 miliona eura zaradit će bečka privreda od dočeka Nove godine, rekla je predsjednica Bečke privredne komore Brigitte Jank.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: