Iran
0

Nova generacija centrifuga u nuklearki u Qomu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran planira korištenje unaprijeđenih centrifuga za obogaćivanje uranija u svom novom nuklearnom postrojenju, izjavio je u utorak šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.
  • Tokom posljednja dva-tri mejseca uložili smo napore u istraživanje i razvoj novih mašina koje će biti mnogo efikasnije, kazao je on.

Nove centrifuge bit će korištene u drugoj iranskoj elektrani za obogaćivanje uranija, pošto Teheran ima još jedno nuklearno postrojenje koje se nalazi u Natanzu.

Novi nuklearni objekat, koji se nalazi u svetom šiitskom mjestu Qomu, bio je predmet kritika zapadnih zemalja, zbog sumnji da Iran u njemu obogaćuje uranij s namjerom da proizvede nuklearno oružje, što Teheran poriče.

Iran je na prošlonedjeljnom sastanku u Ženevi s grupom 5+1 (SAD, Rusijom, Velikom Britanijom, Kinom plus Njemačkom) dozvolio inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pristup novom postrojenju. Šef te agencije Mohamed ElBaradei najavio je da će inspektori posjetiti ovaj objekat 25. oktobra.

Iran je saopćio da će u novom objektu imati oko 3.000 centrifuga i da će rad početi za 18 mjeseci.

Novi model centrifuge moći će za dva do tri puta brže da obavlja obogaćivanje uranija nego prethodni P-1.