Bruxelles
0

Nova evropska satelitska navigacija jača zračnu sigurnost

FENA
Evropska komisija je pokrenula u srijedu novi sustav satelitske navigacije za zračni promet EGNOS "Safety-of-Life" koji će omogućiti veću sigurnost, manje kašnjenja i otkazivanja letova te povećanje kapaciteta aerodroma i smanjenje njihovih operativnih troškova, saopćeno je iz Bruxellesa.

EGNOS je satelitski sustav za povećanje performansi koji će poboljšati tačnost GPS signala u Evropi. Preteča je Galilea, globalnog sustava za satelitsku navigaciju koji razvija EU.

"Jako sam zadovoljan što mogu objaviti pokretanje sustava EGNOS Safety-of-Life, još jednog opipljivog rezultata ulaganja Evrope u satelitsku navigaciju. On će znatno povećati sigurnost zračnog prometa, omogućiti ekonomske koristi zračnim lukama i zrakoplovnim kompanijama i pridonijeti smanjenju emisije CO2. Industrija zračnog prometa sada ga može u potpunosti koristiti", rekao je evropski povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani.

EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) SBAS je koji se razvija za područje Evrope. Sastoji se od 34 zemaljske stanice i tri geostacionarna satelita. Razvili su ga Evropska svemirska agencija, Evropska komisija i EUROCONTROL (Evropska organizacija za sigurnost zračne navigacije).

SBAS (Satellite Based Augmentation System) naziv je za sustave koji s pomoću satelita odašilju korekcijske podatke i podatke o integritetu satelitskih sustava GPS i GLONASS (ruska vojna mreža satelita iste namjene kao i GPS). Svrha im je povećati tačnost i pouzdanost određivanja položaja.

EGNOS je službeno operativan od oktobra 2009. Nakon procesa verifikacije, sada je odobreno njegovo korištenje i u zračnom prometu, prenijela je Hina.