|

Nova erupcija natjerala Indonežane na bijeg

Nova erupcija natjerala Indonežane na bijeg
0
S
Sarajevo-x.com
4.11.2010. u 08:24
0
komentara
0

dijeljenja
Nova erupcija natjerala Indonežane na bijeg Foto: AP
Nova erupcija vulkana Merapi i izbacivanje otrovnog gasa u vazduh, proizvela je ponovni egzodus mještana okolnih sela i stanovnika privremenih smještaja, koji su već jednom morali napustiti svoje domove, javlja AP.
Poslije nekoliko dana kontinuiranih erupcija i upozorenja da pritisak unutar kratera još raste, zvaničnici su rekli da su ostali bez novca za pomoć blizu 70.000 ljudi koji su napustili svoje kuće.

U akciji spašavanja učestvovali su vojnici koji su žene i djecu ubacivali u kamione, dok su stijene i pepeo letjeli u vazduh. Nekoliko napuštenih kuća je zapaljeno. U novim erupcijama nisu zabilježene žrtve.

"Ovo je neobična erupcija. Nemamo pojma šta se dešava. Čini se da vulkan ulazi u još goru fazu", rekao je Surono, državni vulkanolog.

Vulkan Merapi je u prošlom vijeku često eruptirao, odnoseći ljudske živote i nanoseći veliku materijalnu štetu.

Do sada je umrlo 40 osoba, rekao je Heru Nugroho, glasnogovornik bolnice u koju pristižu ranjeni i mrtvi. U erupciji 1994. godine poginulo je 60 ljudi. Veća katastrofa zabilježena je 1930. godine, kada je poginulo 1.300 osoba, a desetine sela je zapaljeno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.